Zaterdag 5 en zondag 6 november

Film in Streekmuseum Jan Anderson ‘1966 Sinterklaas in Vlaardingen’

Film in Streekmuseum Jan Anderson ‘1966 Sinterklaas in Vlaardingen’

Na de tweede Wereld Oorlog vloeide veel omzet uit Vlaardingen weg naar Rotterdam. In de Koningin aan de Maas had je immers grootwinkelbedrijven als de warenhuizen V&D, HEMA en C&A. Die ontbraken hier (nog).
In Vlaardingen werd de Winkeliersvereniging opgericht met als doel om koopkracht in onze stad te behouden.

Eén van de belangrijkste acties om Vlaardingers winkeltechnisch aan de stad te binden was de uitgifte van de Zwarte Pietjes’ zegels. Die kreeg je bij het doen van boodschappen in Vlaardingen.

Het was altijd prijs. De hoofdprijs, een echte DAF werd geleverd door Garage Eigenraam. Op volle kaarten kreeg elke deelnemer in ieder geval een speculaaspop van Bakker van de Berg uit de Emmastraat. Duizenden van deze kaarten werden ingeleverd in gebouw Triangel in de Fransenstraat.

Ook toen al half november arriveerden Sint en zijn Pieten in de haven van Vlaardingen en werden verwelkomd op het Stadhuis door de burgemeester. Heel jong Vlaardingen liep, aan de hand van ouderen uit om de goedheiligman welkom te heten en strooigoed te rapen. TV uitzendingen waren er nog niet en dit was dé mogelijkheid om het begin van de pakjesmaand mee te kunnen maken.

221030 De Crocksons Bassie Produkties BVBekende Vlaardingers als Bas (nu 87) en Adriaan (deze week 80) van Toor vertoonden hun acrobatische kunsten als De Crocksons ter opluistering van dit kinderzenuwen teisterend feest. Vandaag de dag alweer 56 jaar geleden.

Ook werd er door Sint en zijn Pieten een bezoek gebracht aan de kinderen in het Holy Ziekenhuis. Tevens ging de Sint te paard over de winkelboulevard de Van Hogendorplaan. Vlaardings fotograaf en cineast Jan Dulfer legde dit spektakel op het celluloid vast.

Zaterdag 5 en zondag 6 November is deze film te zien in het Streekmuseum van 14.00 – 16.00 uur. Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, Vlaardingen.

Streekmuseum Jan Anderson is geopend Iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag in de maand. Gratis toegang.

Fotografie
Bassie Produkties: foto Crocksons.
Collectie Streekmuseum: foto burgemeester met Sinterklaas.

 

30-10-2022