STRAATLEVEN 1940 – 1960

Film ‘Andere tijden’ in het Streekmuseum Jan Anderson

Film ‘Andere tijden’  in het Streekmuseum Jan Anderson

De straten uit deze tijd werden niet bevolkt door geparkeerde auto’s. Wat dan wel…? De groenteboer met paard en wagen, de huisvrouw die bijna altijd thuis was kon zodoende uitzoeken welke groenten ’s avonds op tafel moest komen. Verderop één van de bijna 50 melkboeren, die naast een ‘kop’ melk een pakje boter of een fles karnemelk kwam afleveren. Daarnaast een serie bakkers die pas na tien uur het brood aan de deur mochten verkopen. Zo luidde de wet. Was er een feest en had je koekjes nodig dan had men dit de dag ervoor moeten bestellen.

Bakkers en leerlingen bij het 50-jarig bestaan Jac's den Boer 1948, Westhavenkade Vlaardingen

Er waren zoveel verschillende melkboeren en broodbezorgers omdat een ieder kocht bij zijn eigen geloofsgenoten, er waren protestanten en gereformeerden, was men socialist dan nam men brood van de ‘Voorwaarts’. Ook de lorrenboer, de schillenboer, de visboer en soms de Beijerlandse aardbeien leverancier kwamen langs de deur.

Als om vier uur de scholen uit gingen werden de straten bevolkt met spelende kinderen. En werd geknikkerd, bokje gesprongen, gehinkeld en een potje voetbal gespeeld. Als vader dan om half zes thuis kwam werden de kinderen binnen geroepen en werd de warme maaltijd op tafel gezet.

Op de film, die draait in het Streekmuseum getiteld  ‘Andere tijden’ is dit allemaal te bewonderen.

Gelijktijdig is de tentoonstelling ‘Sparen is Vergaren’ over de Vlaardingse geschiedenis van het sparen te zien. Tevens is hierover het boekje uit de serie ‘Van ’t Oft naar ’t Oofd’ deel 59 in kleur te koop voor maar € 3,50.

Streekmuseum Jan Anderson is geopend iedere zaterdagmiddag en de eerste zondag in de maand van 14.00 – 16.00 uur. Kethelweg 50, 3135 GM Vlaardingen. Toegang gratis

Zand Zeep en Sodaboer. W. Schellebeek met knecht Jo Ommering in de Groen van Prinsterenstraat. Vlaardingen. Foto Collectie Streekmuseum

Foto's afkomstig uit: Foto collectie Streekmuseum Jan Anderson

28-10-2021