"Veel nieuwe inwoners hebben nog nooit op een fiets gezeten"

Fietsles belangrijk voor inburgering

Fietsles belangrijk voor inburgering

VLAARDINGEN | SCHIEDAM | MAASSLUIS - "Even een boodschapje doen of de kinderen afzetten bij school zijn simpele activiteiten die vaak op de fiets worden gedaan. Fietsen is echter niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid", schrijft Rotaryclub Schiedam-de Veste. De club gaat fietslessen verzorgen voor vluchtelingen.

"Rotaryclub Schiedam-de Veste, Stroomopwaarts en BlijFietsen bundelen hun krachten om fietslessen te verzorgen voor nieuwe migranten in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Fietsen draagt namelijk bij aan zelfstandigheid, onafhankelijkheid en integratie in de maatschappij", meldt de Rotaryclub Schiedam-de Veste.

"Naast de Nederlandse taal, leren nieuwe migranten over Nederland, de gewoonten en gebruiken. Zij komen ook in aanraking met de Nederlandse fietscultuur. Een grote groep nieuwe inwoners heeft nog nooit op een fiets gezeten of leren fietsen. In sommige culturen wordt anders tegen dit transportmiddel aangekeken, terwijl in Nederland het vooral een handig, snel en milieuvriendelijk vervoermiddel is om bijvoorbeeld vrienden en kennissen te bezoeken of naar het werk te komen. Het niet kunnen fietsen kan bijdragen aan werkeloosheid, gezondheidsklachten of sociaal isolement, omdat de migranten afhankelijk zijn van het openbaar vervoer of van andere mensen", aldus Rotaryclub Schiedam-de Veste.

10 nieuwkomers, 10 fietslessen
Op maandag 19 september starten tien nieuwkomers aan een reeks van 10 fietslessen van een uur en dat gedurende 5 weken. Aan het einde van de lesperiode is het doel dat de beginnende fietsers zelfstandig kunnen fietsen en veilig kunnen deelnemen aan het verkeer.

Rotaryclub Schiedam-de Veste: "Veilig leren fietsen is geen eenvoudige opgave, zeker niet als je de Nederlandse taal nog niet goed beheerst. Er is daarom een Arabischsprekende coach aanwezig vanuit Stroomopwaarts, een professionele fietsdocent van BlijFietsen en diverse vrijwilligers vanuit Stroomopwaarts en Rotaryclub Schiedam-de Veste om de deelnemers te ondersteunen bij de fietslessen op weg naar onafhankelijkheid en zelfredzaamheid."

Khuzama Alghazali, inburgeringscoach bij Stroomopwaarts: “Ik woon in Vlaardingen en doe bijna alles op de fiets. Mede doordat het openbaar vervoer in Nederland niet goedkoop is, is de fiets een goed alternatief. In de training ben ik daarom een voorbeeld. Daarnaast fungeer ik als tolk voor de mensen die de taal nog niet goed machtig zijn. Doordat ik ook een vrouw ben en hun taal spreek, hoop ik een stuk angst en onzekerheid weg te halen.”

Andrea Vollebregt, voorzitter van Rotaryclub Schiedam-de Veste: “Het kunnen fietsen lijkt een vanzelfsprekendheid, maar voor mensen uit andere culturen en landen is dat niet altijd zo. Als Rotaryclub zijn we dan ook verheugd dat we samen met Stroomopwaarts en BlijFietsen de juiste projectpartners aan ons hebben weten te binden om fietslessen te verzorgen voor nieuwe migranten die zich zo beter kunnen ontplooien in onze maatschappij en zich snel thuis voelen in Schiedam, Vlaardingen of Maasluis.”

Rotaryclub Schiedam-de Veste is een van de circa 500 Rotaryclubs in Nederland met in totaal ruim 16.000 leden.

Foto
Archieffoto De Schiedammer Online (foto door Louise Melchers)

16-09-2022