Archaïsche modeshow in Streekmuseum Jan Anderson

Expositie Vlaardingse klederdracht

Expositie Vlaardingse klederdracht

VLAARDINGEN - Het Vlaardings feestjaar (750 jaar) wil Streekmuseum Jan Anderson besluiten met aandacht voor Vlaardingse klederdracht. De expositie daarover is van zaterdag 16 december 2023 tot en met zaterdag 24 februari 2024.

De omliggende steden hadden geen traditie, maar de stad Vlaardingen heeft in de jaren vijftig nog dames gehad die in de streekdracht liepen, die de kap met daaronder het zilveren ijzer op zetten om naar de stad of kerk te gaan. Alleen wanneer zij in de rouw waren droeg men zwart, alleen dan. Men heeft een verkeerde indruk van de Vlaardingse dracht. Deze was niet zwart maar ook zeer kleurrijk.

Wij stellen dit tentoon, waarbij het ‘trouwpak’ van de familie de Willigen (onze eerste aanwinst 50 jaar geleden) ook op de tentoonstelling is te bewonderen

Overdag droeg men het zelf gehaakte mutsje, kwam er plotseling visite dan ging het zilveren ijzer op het ondermutsje met daarop de kanten muts met gouden hangers en spelden om het geheel op zijn plaats te houden. Zonder jas, maar wel met een wollen ‘schortmantel’ ging men op thee visite bij de familie. Een zijden schort en één of twee onderrokken zorgden dat men het niet koud had.

Bijzonder is het doosje met gouden sieraden voor een meisje dat bij haar 18e jaar in klederdracht zou gaan trouwen. Voor het  huwelijk overleed zei, de sieraden zijn altijd in het doosje gebleven en hebben nooit voor iets anders gediend. Ook tonen wij een selectie ondergoed en kanten mutsen waarvan het kant altijd uit België afkomstig was.

Rita de vrouw van Jan Anderson heeft in 1973 één van onze klederdrachten gedragen o.a. naar de Minister en H.M. Koningin Juliana.

In een film die daarna is gemaakt over de Vlaardingse Klederdracht is het een en ander te zien. Deze film wordt vertoond in het Streekmuseum. De tentoonstelling is te zien van zaterdag 16 december 2023 tot en met  zaterdag 24 februari 2024.

Streekmuseum Jan Anderson
Kethelweg 50
3135 GM Vlaardingen.
Geopend iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en op de eerste zondag van de maand. De toegang is gratis.

Tekst en fotografie
Hans Bakker

231209 Jan Anderson Hans Bakker

10-12-2023