Expositie ‘Banketbakkerij Jan Boer, sinds 1915’.

Expositie ‘Banketbakkerij Jan Boer, sinds 1915’.

Zelden zal een banketbakker zijn gestart, in de voormalig dokterswoning ( Dokter Kikkert) aan de Westhavenplaats te Vlaardingen, tijdens de eerste Wereldoorlog.
Het pand werd verbouwd tot een chique banketbakker

Dat was wel wat anders dan de tientallen bakkers, die de inwoners van brood en scheepsbeschuit voorzagen. Jan Boer pakte het anders aan, een deel van de winkel werd Tearoom, waar naast de gebakjes, taartjes en tientallen luxe koekjes werden verkocht aan veelal de welgestelde Vlaardingers.

Vijftig jaar geleden is Jan Anderson begonnen met het verzamelen van materialen van typisch Vlaardingse bedrijven van voor de 2e Wereldoorlog, bezocht hij de toenmalige opvolger Verhoeff.

Dhr. Verhoeff was blij dat Jan Anderson een deel van het interieur, de kasten, meubilair van de Tearoom, blikken met koekjes wilde meenemen. Zodat hij meer ruimte verkreeg, ook de vele diploma’s van Jan Boer mochten worden meegenomen.

Dit jaar kwam de boven woning leeg en werden de laatste delen van de inventaris en gereedschappen naar het Streekmuseum Jan Anderson overgebracht. Onder andere chocolade en tulbandvormen, wafelijzers, ijzerkoekjes ijzers, gereedschappen, gebak en taart dozen, sprits spuiten en meerdere gereedschappen.

Tevens alle luxe verpakkings materialen. De receptenschriften, vakliteratuur en handboeken met vooroorlogse litho’s van bakkers voorbeelden.

En andere tak was het verzorgen van diners bij bijzondere gelegenheden, met menu’s en het receptenboekje wat men kreeg bij de bruiloften maken deel uit van de tentoonstelling.

Bij een gedekte tafel liggen een tiental voorbeelden van deze menu’s. Tevens kon men een warm diner bestellen voor wel vier of zes personen, dat in een met kooltjes verwarmd koperen blik op de fiets bij de betere gestelde thuis bezorgd werd.

De huidige winkel op de Westhavenplaats verkoopt nog steeds de producten waarvan Jan Boer de harten van de Vlaardingers heeft veroverd.

De tentoonstelling in vanaf zaterdag 25 juni t/m eind september te zien in het Streekmuseum Jan Anderson.  Kethelweg 50, Vlaardingen. 

Iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag in de maand. 

Gratis toegang.

Fotograaf: Hans Bakker

Jan Boer, Visbank blikje

21-06-2022