Zee, zand en zaligheid

Excursie Zandmotor Monster

Excursie Zandmotor Monster

Op zaterdag 26 augustus organiseert Natuurlijk Delfland / Westland twee excursies op de Zandmotor bij Monster. De eerste is van 10.00 tot 11.30 uur; de tweede is van 14.00 tot 15.30 uur.

Onder leiding van ervaren gidsen ontdek je de natuur op het strand bij Monster en hoor je van alles over de Zandmotor en het project Het Groene Strand. De ontwikkeling van duinen met bijbehorende plantengroei is uniek. Er zijn vogels die alleen op het strand kunnen broeden. De kust bij Monster is dynamisch, de storm in juli heeft strand weer erg veranderd. De gidsen vertellen, laten zien en ervaren en natuurlijk is er ook ruimte voor vragen. Opgeven via medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com liefst met de voorkeur voor deelname aan de excursie in de ochtend of middag. Na aanmelding volgen verdere details.

Het project Het Groene Strand richt zich op het versterken van de natuur en de natuurbeleving op de Nederlandse stranden. Waar is de natuur zo wijds en nadrukkelijk aanwezig en tegelijkertijd zo sterk onder druk?

Op diverse plekken langs de kust is een soortelijk project gestart. Bij de Zandmotor is Natuurlijk Delfland gevraagd om het project te leiden. Het initiatief komt van de Provinciale Landschappen, Stichting Duinbehoud, IVN, Vogelbescherming Nederland, Stichting Anemoon en de Nationale Postcodeloterij.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.

Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), een werkgroep van Duinbehoud en van de volgende landelijke soortenorganisaties de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron en de Mycologische Vereniging.

Fotografie
Danny Taheij

10-08-2023