Saeftinghe op weg naar make-over

Erwtensoepparty 'Saeftinghe' allesbehalve snert

Erwtensoepparty 'Saeftinghe' allesbehalve snert

Zaterdag 28 januari was geen zaterdag als vele andere zaterdagen. Op de Westhavenkade ter hoogte van Café Concordia en naast Snackbar Harteveld een stralende zon en veel bezoek. Twee kraampjes en vooral de erwtensoep (a.k.a. snert) en kou-bestrijdende bijouterieën als mutsen, sjaals en polo’s verruilden grif van eigenaar.

De een nam de snert met een paar druppels Maggi. Een ander doseerde een snufje zout en wie de kou op voorhand een halt wilde toeroepen, die injecteerde een aanzienlijke hoeveelheid sambal in het zacht groene erwtengoedje. Zo had ieder zijn of haar eigen snert.

Volgens zeggen is er zo’n ruime 75 liter erwtensoep au bain-marie opgewarmd en verkocht aan roeiers, loodsen (zee- en haven-), niet nader te noemen varensgezellen en aan echte Vlaardingers, die ook weleens rond het vriespunt buiten wilden nassen.

Een enkeling nam er een drankje bij en de sfeer was uitstekend. Het verlokte een andere historisch schip bezitster tot de uitspraak: ‘Op die manier zijn verf en diesel best te betalen. Ik ga zelf ook eens iets culinairs verzinnen om op een leuke manier een bijdrage in het scheepsonderhoud te creëren.’

230128 Saeftinghe Gouden PollepolNadat om 12.00 uur de eerste borden snert werden opgeschept, lepelde Snertvrouw van het Jaar en Gouden Pollepol winnares mevrouw X: 'Mijn naam is niet belangrijk. Ik schep alleen maar op [...],' tegen 17.00 uur de laatste erwtensoep uit de pan. Stukje brood om de bodem weer glanzend te poetsen en toen was het feest althans buiten voorbij. In café Concordia ging het culinair festijn nog even door en wie later nog een beetje trek kreeg, die werd alsnog gesignaleerd bij Harteveld.

En hoewel de zon scheen en vast een hint gaf van weer een warm voorjaar, was het prima snertweer. Daar kon geen KNMI ook maar iets aan veranderen.

Sponsors
De Snertparty is mede mogelijk gemaakt door: Secure Dynamic IT Diensten BV (Marvin Wigmore: www.secudyn.nl), Domburg Sportprijzen Holland (Hans van Domburg: www.domburg.nl), VEM b.v. (Peter Maurits: www.vemservice.nl), Café Concordia (Tinie Prophitius: www.eetcafeconcordia.com) Goudsmit Erik Hulsman: Eric Hulsman Goudsmeden | Vlaardingen | Facebook en de Gemeente Vlaardingen: www.vlaardingen.nl/.

29-01-2023