boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

En Venus was haar naam - John Schoorl en Paul Onkenhout

Bundeling verhalen over 134 namenliedjes en hun geschiedenis

Op de dag dat ik dit boek voor het eerst in handen nam, stond in de Volkskrant een artikel over Jan, een song gecomponeerd door Marvin Gaye en handelend over zijn tweede vrouw. In het boek ‘En Venus was haar naam’ noteren de journalisten John Schoorl en Paul Onkenhout 134 verhaaltjes over een liedje dat de voornaam van een persoon als titel heeft. Vaak is dat een imaginair iemand, maar geregeld staat een persoon van vlees en bloed in de schijnwerper. Zo gaat Doreen, geschreven door Herman Brood, over een jonge vrouw uit Den Haag met wie de artiest een relatie had. En in 1972 zong Michael Jackson over Ben, die in werkelijkheid een rat bleek te zijn.

En Venus was haar naam - John Schoorl en Paul Onkenhout

De twee auteurs laten er geen gras over groeien en hebben hun zoektocht naar namenliedjes uitgespreid over tachtig jaar. Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot aan nu worden in chronologische volgorde 134 composities behandeld, die alle alléén een voornaam als titel hebben. Songtitels als Lucy In The Sky With Diamonds, Belle Hélène en Proud Mary vielen dan ook af. Zo te lezen bleef er genoeg materiaal over om zich over te buigen.

In de Volkskrant verschijnt iedere week weer een nieuw verhaal. De titel van de rubriek luidt ‘And Venus was her name’. Frappant dat deze titel niet is gebruikt voor de titel van het boek. Er verschijnen dus nog steeds afleveringen, wat betekent dat de koek nog niet op is.

Paul Onkenhout en John Schoorl beperken zich niet tot één genre. Namenliedjes tref je niet alleen aan in de popmuziek, maar even zo goed in de hiphop, punk, bebop en blues. Nederlandse namenliedjes worden niet vergeten: van Flappie (Youp van ’t Hek) tot Manuela (Jacques Herb), van Simone (The Kik) tot Domino (Clouseau). Opvallend, vinden de samenstellers, dat met name in de jaren zeventig van de vorige eeuw heel veel namenliedjes werden geschreven. Maar ik in deze tijd is de behoefte om namenliedjes te componeren nog steeds aanwezig, wat blijkt uit de achtentwintig pareltjes die in deze uitgave zijn opgenomen. De song en zijn verhaal staan altijd in de schijnwerpers, of de componist bekend is of niet.

231124 Paul Onkenhout John Schoorl Bonnita PostmaPaul Onkenhout en John Schoorl zijn journalisten van de Volkskrant, gespecialiseerd in reportages en interviews. Daarnaast verzorgen zij wekelijks de rubriek ‘And Venus was her name’. Het boek is verschenen bij uitgeverij Xander en kost € 25,00. Ook als e-book leverbaar (€ 13,00).

Recensie
Gerard van Os

illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van de auteurs gemaakt door Bonnita Postma

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

24-11-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring