boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Einstein - Torben Kuhlmann

Schitterend getekend informatief prentenboek voor jong en oud

‘Er zijn van die boeken waarbij je het lezen uitstelt omdat je je er zo enorm op verheugt. Dan weet je dat je tenminste nog iets heel moois in het vooruitzicht hebt liggen.’ Dat schreef beheerder Dettie in maart 2019 op de site www.leestafel.info toen ze het boek Edison van Torben Kuhlmann besprak. Dezelfde ervaring had ik met Einstein, een uitgave van dezelfde illustrator en schrijver, toen zijn nieuwe boek in november vorig jaar in het Nederlands verscheen. Gezien de ervaringen met vorige boeken heb je bij Einstein, de fantastische reis van een muis door ruimte en tijd, hoge verwachtingen van het verhaal en de prachtige tekeningen. En ook nu word je allesbehalve teleurgesteld.

Einstein - Torben Kuhlmann

‘Wie te veel nadenkt over de tijd, zal ontdekken dat de tijd met hem aan de haal gaat’.
(Een oud muizenspreekwoord)

Voordat het verhaal begint, lees je al bovenstaande oneliner, die tot nadenken aanzet. Zo krijg je meteen een idee, waarover het verhaal zal gaan. Kleine muis hoopt aan het begin van het verhaal dat de droom die elke muis heeft zal uitkomen: een bezoek brengen aan het grootste kaasfeest ter wereld, georganiseerd in Zwitserland. Tot zijn grote teleurstelling arriveert hij een dag te laat. En dan begint het avontuur pas echt. Met uiterste precisie gemaakt, waardoor de tekeningen foto´s lijken, schotelt Torben Kuhlmann ons weer een schitterend geïllustreerd verhaal voor, waar jong en oud van kan genieten.

Een volgevreten muis die wel op het kaasfeest was, zegt grinnikend tegen kleine muis: ‘Nou, dan kun je maar beter de tijd terugdraaien.’ En dat gaat kleine muis werkelijk proberen. Dat lukt van geen kant, ook niet als hij de wijzers van klokken terugdraait. Via een tip komt kleine muis in het Patentbureau terecht waar Albert Einstein van 1902-1909 heeft gewerkt. Daar leest kleine muis: ‘Einsteins werk veranderde voorgoed onze opvattingen over ruimte en tijd.’

210205 Einstein IllustratieHet lukt kleine muis uiteindelijk toch in de tijd terug te keren en contact te zoeken met de grote natuurkundige. Dat geeft een interessante wending aan het verhaal, dat eindigt met de woorden: ‘Tijd is relatief’.

De laatste negen bladzijden zijn gereserveerd voor een levensbeschrijving van Albert Einstein en een duiding van het grote belang van zijn werk. En ook daar komt een mooi citaat voorbij: ‘Fantasie is belangrijker dan kennis, want kennis is begrensd.’ En deze uitspraak geeft is het kort weer welk fantastische creatie Torben Kuhlmann ons weer heeft geschonken.

210205 Torben KuhlimannTorben Kuhlmann woont en werkt als illustrator en freelanceschrijver in Hamburg. In 2012 rondde hij zijn studie illustratie en grafisch ontwerpen af met het prentenboek Lindbergh, het grote avontuur van een vliegende muis. Het werd in korte tijd een bestseller, evenals de daarna verschenen Edison, het mysterie van de muizenschat (2018) en Armstrong, de avontuurlijke reis van een muis naar de maan (2016).

Einstein is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 19,95.

 

Illustraties:
1. Omslag van het boek
2. Illustratie uit het boek
3. Zelfportret van de auteur (illustratie uit het boek)

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Recensie:
Gerard van Os

Waardering:
5 haringen

04-02-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring