Literaire traditie groeit

Eindlijst mooiste boeken 2022 volgens De Vlaardinger

Eindlijst mooiste boeken 2022 volgens De Vlaardinger

Zoals een aantal jaar gebruikelijk publiceert het Recensiecollectief van De Vlaardinger een overzicht van de in het vorig jaar (2022) bij de dames en heren recensenten meest in het oog springende uitgaven; met uitleg.

De boeken van het jaar 2022 volgens het recensiecollectief De Vlaardinger

230103 Het boek Louis - Joris LinssenBoek: Het boek Louis
Auteur: Joris Linssen
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Keuze van: Gerard van Os

Reden: Een onwaarschijnlijk levensverhaal van een inspirerende stiefvader ontroert en fascineert van de eerste tot te laatste bladzijde. Mooie ode aan een kleurrijke man.

 

 

 

 

***

230103 De nazi's kenden me bij naamBoek: De nazi’s kenden me bij naam
Auteur: Magda Hellinger & Maya Lee
Uitgever: Mozaïek
Keuze van: Hans Vrugt

Reden: Het werkelijk indrukwekkende verhaal van een joodse vrouw over haar leven in Auschwitz. Ze had (als blokoudste) de leiding over de afdeling waar medische experimenten op vrouwen werden uitgevoerd. Wie denkt voldoende geïnformeerd te zijn over de gruwelijkheden in Auschwitz, lees dit boek. Het is nog veel erger.

 

 

***

230103 De Adriatische Zee - RBoek: De Adriatische Zee
Auteur: Robert D. Kaplan
Uitgever: Spectrum
Keuze van: Margriet Kleijn

Reden: De Amerikaanse schrijver Robert D. Kaplan legt het belang bloot van de landen rond de Adriatische Zee voor de rest van Europa. Door de combinatie van cultuur, handel en politieke behandeling van de politieke orde gericht op een regio geeft Kaplan inzicht in de veranderingen die de regio recent heeft doorgemaakt.
   Zijn historische visie combineert hij met de culturele en geopolitieke situatie. Daarnaast biedt hij ook een indringende kijk op de toekomst van Europa en zijn betrekkingen met China en Rusland.


***

230103 Maanlicht van een andere planeet - Herman BrusselmansBoek: Maanlicht van een andere planeet
Auteur: Herman Brusselmans
Uitgever: Prometheus
Keuze van: Peter Joore

Reden: Louis Tinner is de antiheld die van het alledaagse ongewild een bijzonderheid maakt; hij is koning zonder duidelijk rijk. Hij is de vriend die je niet graag van dichtbij ziet of al te zeer mee wil maken.

 

 

 

***

230103 NeoliberalismeBoek: Neoliberalisme - Een Nederlandse geschiedenis
Auteurs: Bram Mellink en Merijn Oudenampsen
Uitgever: Boom
Keuze van: Wies Groeneveld

Reden: De auteurs laten met dit boek op een heldere wijze zien op welke manieren neoliberalen erin zijn geslaagd om hun radicale ideologie van marktdenken en concurrentie te laten doordringen tot de politieke macht om daarmee de koers van verschillende partijen te bepalen.
   Decennialange neoliberale politiek zorgde voor vérgaande maatschappelijke gevolgen. Dit boek is onmisbaar voor wie wil begrijpen hoe de huidige politiek in elkaar zit en functioneert.

02-01-2023