boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Eerste Bandje - Bert Middelbos

Vijftig bekende muzikanten over hun eerste bandje

Journalist Bert Middelbos verzorgde van 2006 tot 2009 onder de titel Eerste Bandje een rubriek in het tijdschrift Music Maker. Daarin vertelden bekende popmuzikanten over hun allereerste stappen op weg naar muzikale roem en over het eerste bandje waarin ze speelden. Toen de serie stopte werd als ‘grande finale’ een selectie gebundeld in het boek Eerste Bandje. De volgens de journalist vijftig meest aansprekende muzikanten zijn in dit boek terug te vinden.

Eerste Bandje - Bert Middelbos

Het boek opent met het verhaal van Cesar Zuiderwijk, drummer van de onlangs opgeheven Golden Earring. Deze slagwerker van Neerlands oudste popgroep legt met plezier uit hoe hij destijds door een song van The Shadows (‘Little B’) werd aangestoken om drumstokjes ter hand te nemen. Naast de tekst staat een foto van de persoon die op dat moment wordt geïnterviewd met in zijn hand een foto van hoe het destijds begon.

Bij alle vijftig gesprekken is dit format toegepast; de musicus die in de schijnwerper staat vertelt hoe het ooit in de business begon en is gefotografeerd met een oude foto uit die begintijd. Zo paraderen vijftig bekende en soms minder bekende musici voorbij. Van accordeonist Tren van Enckevort (Rowwen Hèze) via Hans Bouwens, beter bekend als George Baker, naar slagwerker Cyriel Directie. En van de Amerikaanse zangeres Debbie Sledge (Sister Sledge), die een groot deel van het jaar in Nederland woont naar multi-instrumentalist en componist Robert-Jan Stips. Interessant van de eerste tot de laatste muzikant.

Bert Middelbos is muzikant en journalist. Hij werkt als muziekrecensent voor de Meppeler en de Steenwijker Courant en schrijft sinds 2001 voor het muzikantenmagazine Musicmaker. 

Eerste Bandje is in 2009 verschenen bij uitgeverij Music Maker Media en kost € 15,00. Online te bestellen. 

illustratie:
1.  omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

28-05-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring