Eén voor allen, allen voor één

Eén voor allen, allen voor één

Eén voor allen, allen voor één

Schiedamse ondernemers uit alle winkelgebieden verzamelden zich maandagmorgen op het plein voor het oude Stadhuis. Ze willen laten zien dat ze er (nog) zijn. Na de persconferentie van vrijdag 14 januari kon de retail zaterdag weer open. Hun collega's van horeca en cultuur moeten de deuren nog gesloten houden. Dit gaat alle ondernemers aan het hart: "Samen zijn we Schiedam, genoeg is genoeg."

Het initiatief kwam van Schiedam Centrum, de ondernemersverenigingen Spaland, Groenelaan en Nieuwland sloten al snel aan. Voorzitter Maurice Haverkamp vertelt: "De situatie is schrijnend. Hoe langer ondernemers dicht moeten blijven, hoe moeilijker het wordt om weer open te gaan. We hebben er, met elkaar en de ondernemers individueel, echt van alles aan gedaan om ons centrum ondanks de sluitingen toch levendig te houden. Etalage acties, online veilingen, take away wandelingen, het gaat niet meer, de koek is op."

Het is juist de mix

De saamhorigheid op het plein is groot. De ondernemers zijn niet boos, wel strijdvaardig. Ze willen er alles aan doen om weer de geliefde mix van winkelen - eten - theater  te kunnen bieden aan hun bezoekers. "Het is juist deze combinatie, een gevarieerd aanbod op loopafstand, die onze stad aantrekkelijk maakt", zegt Michael Boekholt voorzitter van KHN Schiedam. "Deze drie-eenheid is al te lang ontwricht."

Verantwoord open

Centrummanager Kitty Buijtendijk: "We hebben deze hele periode gedaan wat er van ons werd verlangd. Ook nu denken we mee over hoe we verantwoord open kunnen. Dat is niet altijd gemakkelijk, wat voor de één werkt, is voor de ander niet te doen. Het vergt inspanning en creativiteit. Gelukkig zijn onze ondernemers van het type doorpakken! Ze hebben veel aan elkaar. Een actie als deze, laat zien dat je er nooit alleen voor staat. Daarom ben ik zo trots op Schiedam!"

17-01-2022