Expositie Museum Vlaardingen

Een verzameling te gast

Een verzameling te gast

In Museum Vlaardingen is onder grote belangstelling de expositie Een verzameling te gast geopend. De Vlaardingse kunstenaar Henk Horsten toont 100 van zijn meest bijzondere en mooie objecten uit een verzameling van meer dan 1000 muziekinstrumenten, rituele- en ceremoniële stuken, sieraden, gereedschappen, ruil- en betaalmiddelen en statusobjecten.

Horsten verzamelt ruim 40 jaar Afrikaans metaalwerk, gefascineerd door de sculpturale kwaliteit en de vormenrijkdom van de objecten. De tentoonstelling geeft een gevarieerd beeld van de indrukwekkende diversiteit van zijn collectie. Directe aanleiding tot het maken van deze tentoonstelling is het verschijnen van een publicatie van Horsten: ‘Tribaal metaal in Afrika – Een rijkdom aan vormen’.

Henk Horsten was ruim 25 jaar directeur van de Vrije Academie (voorloper van Kade40). Hij stelt regelmatig tentoonstellingen van het museum samen als gastconservator.

De collectie van Horsten is ‘als verzameling te gast’ te zien in Museum Vlaardingen. Bij de opening sprak de directeur, Léanne Selles, de hoop uit dat het een begin is van meerdere gastverzamelingen. “Want er zijn nog veel meer Vlaardingers die bijzondere verzamelingen hebben,” zei zij.

De tentoonstelling ‘Een verzameling te gast’ is nog te zien tot en met 1 oktober 2023. www.museumvlaardingen.nl.

10-07-2023