boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Een beer in de tuin! - Elisa van Spronsen en Fiep Westendorp

Vrolijk samenleesboekje voor beginnende lezers

Je hoeft nog niet in groep 3 van de basisschool te zitten om al (een beetje) te kunnen lezen. Sommige vijfjarige kleuters kunnen al letters herkennen of eenlettergrepige woordjes lezen. Voor hen, maar ook voor starters in groep 3, is er de serie samenleesboekjes. Een van de deeltjes, ‘een beer in de tuin!’, verscheen onlangs met illustraties van Fiep Westendorp.

Een beer in de tuin! - Elisa van Spronsen en Fiep Westendorp

Het is voor het eerst dat de zo herkenbare illustraties van Fiep Westendorp worden gebruikt voor een educatieve uitgave. Elisa van Spronsen schreef het verhaal, terwijl uit het archief van Fiep Westendorp de illustraties werden gebruikt. Een beer in de tuin! is een boekje voor kleuters die zelf al willen en kunnen lezen. Omdat dit een samenleesboekje is, wordt steeds de linker pagina gebruikt als voorleesbladzij. Een ervaren lezer leest voor en de kleuter leest zelf de woordjes bij de illustraties op de rechter bladzij.

Op deze manier kan een jong kind spelenderwijs en samen met een ervaren lezer woordjes leren lezen. Ervaring leert, met kinderen dit zo leuk vinden, dat regelmatig wordt gevraagd: ‘Nog een keer?’

Het is lente. Beer Bruin, hoofdpersoon in het boek, zoekt een huis. Bij een grote tuin aangekomen vraagt hij een muis, een kip, een poes en een bok of er plaats voor beer is. Helaas zijn de onderkomens van deze dieren te klein. Koe kan ook niet helpen, ze zegt alleen ‘Boe!’. Gelukkig vindt mees voor beer een oplossing. Een oplossing waar de andere dieren wel even aan moeten wennen.

220805 Een beer in de tuin - paginaHet boekje heeft een harde kaft en alle illustraties zijn in kleur uitgevoerd. Wie de smaak na het lezen van dit boekje te pakken heeft, in deze serie zijn nog drie deeltjes verschenen:

1. Waar is noura? - Paul van Loon
2. Feest in het bos - Paul van Loon
3. Wat maak je, pip? - Guusje Nederhorst

Een beer in de tuin! is mei 2022 verschenen bij uitgeverij Zwijsen en kost € 8,00.

illustraties:
1. omslag van het boek
2. Illustratie uit het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

05-08-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring