boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Drs. P en de punt - Peter de Jong

Verrassend boekje van eigen bodem

Stadgenoot annex stadsomroeper annex taalvorser Peter de Jong is er met Drs. P en de punt in geslaagd een heerlijk hebbedingetje op de leestafel te toveren. Hierbij spaart hij zichzelf geenszins. Hij beschrijft zijn jarenlange postale odyssee, waarin hij, gelardeerd met bewijsstukken, op onorthodoxe wijze de van oorsprong Zwitserse taalmasseur Heinz Hermann Polzer (1919-2015) probeert te enthousiasmeren Vlaardingen te bezoeken.

Drs. P en de punt - Peter de Jong

Peter de Jong heeft zich, op zoek naar nut en noodzaak van de punt [.], omringd met drs. Roman Koot, prof. dr. Nicole van der Sijs en lokaal grafisch geweten Arno Bauman. Zij be- en omschrijven achtereenvolgens in een eigen serie kleurrijke pagina’s De punt in de bibliotheek, Ode aan de punt (Hoe een nietig inktvlekje onmisbaar werd) en De punt in grafische vormgeving.

Hoewel misschien niet altijd even puntig is Drs. P en de punt een fantastisch bladermonument. Niet in het minst en exclusief voor stadgenoten een boekwerkje dat achter geen voordeur mag ontbreken. Daarover kunnen we kort zijn: Punt uit!

Tussen alle min-of-meer serieuze beschouwingen en verklaringen, waarbij de aha-belevenis roemrijk aanwezig is, staat een aantal jolige, koddige, grappige en zeer zeker puntige gedichten van Drs. P. Heb je die gelezen en tot je genomen, dan vallen de sociale media, waarbinnen waarin iedereen het toetsenbord straffeloos mag beroeren, als een baksteen door elke denkbare ondergrens der Nederlandsche Taal.

Het boekje ontroert, geeft inzicht in de literaire zielenroerselen van Peter de Jong, geeft te denken, vermaakt en zet aan tot creatief gebruik van dit kleinst denkbare spatje inkt. Met Drs. P en de punt heeft De Jong een punt dat deze stadse muurschilder niet meer uit handen geeft. Kopen dat boekje is ons motto. Het is niet gewoon, maar geniaal.

210308 Peter de Jong Caroline AntonioPeter de Jong publiceert regelmatig werk onder pseudoniemen als Pieter Kornelis van Ebscheuten en Har Pekel. Namens het door hemzelf geïnitieerde Vlaardings Taal Genotschap onderhield hij eind vorige eeuw een poëtisch literaire correspondentie gelardeerd met een scala aan Vlaardingse connotatie en lofprijzingen, echter steevast resulterend in een ontkennend antwoord van de Amsterdamse drs.

Drs. P en de punt, ISBN/EAN 978-90-812454-0-1, kost €15,00 en kun je tot aan het eind van de lockdown bestellen via: vlaardingsewoordensmederij@kpnmail.nl of telefonisch: 010-435 16 70. Na afschaffing van de intelligente corantaine ligt het 72-pagina’s tellende boekje ook in de schappen van Boekhandel Pontier, Veerplein 33-35.

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Recensie
Peter Joore

Fotografie
Caroline Antonio

22-04-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring