boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Dicht bij elkaar - Sean Julian

Vertederend prentenboek over zorg voor elkaar

De jonge albatros Alba vliegt voor het eerst uit en wordt door een grote golf uit de lucht geslagen. Met een gebroken vleugel spoelt ze aan op een verlaten, koude kust. Alba ligt daar helemaal alleen en weet niet wat te doen. Dan verschijnt er een pinguïn. In ‘Dicht bij elkaar’ schetst auteur en illustrator Sean Julian een avontuur waarin zorg voor elkaar het hoofdmotief is.

Dicht bij elkaar - Sean Julian

Hoewel Sean Julian wereldwijd bekend is van zijn illustraties neemt hij in dit boek ook het verhaal voor zijn rekening. In tweeëndertig bladzijden ontrolt zich het avontuur van een jonge albatros, die liefdevol wordt opgevangen door een kolonie pinguïns. De tekeningen zijn realistisch en regelmatig erg vertederend. De kleurstelling van de illustraties past goed bij de sfeer van het verhaal.

Wanneer Alba is bijgekomen van de klap op de kust blijkt haar vleugel gebroken. Om even af te zijn van de pijn probeert ze te gaan slapen. Dat lukt, en als ze wakker wordt staat er een pinguïn bij haar met een visje. Al snel komen er meer pinguïns naar Alba toe. Ze wordt opgenomen in de kolonie, waar haar vleugel langzaam kan genezen. Na de poolnacht, waarin ze letterlijk beschermd wordt door de pinguïns, is haar vleugel hersteld en kan Alba weer vliegen. Ze vliegt terug naar haar eigen leefgebied. Als ze daar zelf een donzig kuiken krijgt, omringt Alba het diertje met veel liefde, net zo warm en zorgzaam als zij ervaren had bij de pinguïns.

Dit vertederende prentenboek laat zich gemakkelijk voorlezen aan peuters en kleuters. Door het verhaal en de mooie tekeningen voelen de toehoorders zich vertederd en eindigt een luistersessie nogal eens met een dikke knuffel.

Sean Julian studeerde art & design aan de Mansfield School of Art en volgde daarna een illustratie-opleiding in Bristol. Sinds 2000 is hij kinderboekenillustrator.

Dicht bij elkaar is in augustus 2023 verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 15,00. Vertaling: Johanna Rijnbergen. ISBN: 9789047715085.

231006 Dicht bij elkaar illustratie-1

Recensie
Gerard van Os

illustraties
1. omslag van het boek
2. Illustratie uit het boek

Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

06-10-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring