Openmonumentendag 9 en 10 september 2023

Depot Streekmuseum Jan Anderson bezoeken?

Depot Streekmuseum Jan Anderson bezoeken?

VLAARDINGEN - Streekmuseum Jan Anderson kun je tijdens de Openmonumenten dagen op twee plekken bezoeken van 14.00 tot 16.00 uur. Dat is op het vertrouwde museum adres aan de Kethelweg 50 en in het Depot aan de Willem Beukelszoonstraat 2 te Vlaardingen.

In het Depot, een rederspakhuis uit 1869, is op drie verdiepingen te zien wat er in de afgelopen 70 jaar is bewaard/verzameld is qua materialen waar onze ouders en grootouders zich mee onledig hebben gehouden. Denk aan: tientallen oude (Benzo) fietsen, stofzuigers, strijkijzers, gedenkborden. Tevens een keur aan gereedschappen van bakkers en boeren tot winkelmateriaal uit diversen winkels in Vlaardingen.

Ook zijn de Vlaardingse schilderijen te bekijken die op de tentoonstelling in het Zonnehuis tot afgelopen week werden tentoongesteld. De voorwerpen die wij het afgelopen halfjaar hebben aangeworven zijn nog niet opgeborgen, maar zijn op de begane grond opgesteld.

In het Museum, een boerderij uit 1885, aan de Kethelweg is de expositie ‘750 Jaar Vlaardingen’ uitgebreid met de vlag met handtekeningen van de Vlaardingse Vierdaagse wandelaars in Nijmegen.

Tevens valt er een nieuwe aanwinst te bezichtigen van ’50 Absent briefjes’ welke de gezusters Spit van de Dr. Abraham Kuyperschool hebben ontvangen in de jaren 1963-1964 van ouders met daarop de reden waarom hun kind die dag niet naar school kon komen. ‘Mijn zoon heeft geen schoenen om naar school te gaan’ of dat moeder ziek is en de dochter het werk thuis enige dagen moest verzorgen.
   De gezusters (juffrouwen) gaven muziek en naailes aan de Vlaardingse leerlingen.

Beide locaties, Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50 en het Depot Willem Beukelszoonstraat 2 te Vlaardingen zijn te bezoeken op 9 en 10 september van 14.00  tot 16.00 uur.

Fotografie
Hans Bakker

01-09-2023