boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Denk je dat je droomt - Irma van Mourik

Nieuwe sprookjes met klassiek elan

Debutante Irma van Mourik, muze en manager van zanger Bert Heerink, heeft acht sprookjes bedacht, sprookjes met klassiek elan, en die gebundeld in het boekje Denk je dat je droomt? Ze gaan achtereenvolgens over een minuscuul klein jongetje dat een fee blijkt te zijn, een ondeugende manestraal, een reislustige haan, een vergeten sprookjesboek, seizoensgebonden waterdruppels, een toverspiegel, een rondhuppelend muzieknootje en een albinopauw die verliefd wordt op de regenboog.

Denk je dat je droomt - Irma van Mourik

Elk verhaaltje, gelardeerd met een veelzeggende, kleurrijke illustratie van Florentijn Bruning, telt zo’n 25 pagina’s. Dat lijkt wat veel om voor het slapengaan voor te lezen. Maar het moet gezegd: de sprookjes zijn stuk voor stuk origineel en heel leuk, en wie leest of luistert raakt alle besef van tijd kwijt. Iets over de sprookjes vertellen is ze verraden en daarom laten we dat achterwege.

Het handzame boekje telt wel een paar minpuntjes. Zo zijn, zeker in het eerste verhaaltje, de zinnen aan de lange kant. Dit vereist, om onbegrip te voorkomen, een vooruitziende blik van degene die voorleest. De eindredactie had secuurder gekund. In een boekje bestemd voor kinderen (overigens niet alleen voor kinderen) had dit meer aandacht verdiend.

Sprookjes zijn ouder dan geboekstaafd en zo hoort het ook; daarom zijn het sprookjes. De Italiaan Giambattista Basile (1566 of 1575 - 1632) was een van de eerste  verzamelaars van sprookjes of van oorsprong mondeling overgeleverde volksverhalen, waarin magie een rol speelt en een beroep wordt gedaan op de fantasie van de lezer of luisteraar. ‘Er was eens …’ is de stereotiepe openingszin, die overigens achterwege blijft in Denk je dat je droomt? En het verhaal speelt zich immer af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden, wat tekenend is voor de sfeer.

211210 Irma van MourikDenk je dat je droomt? (ISBN 978-94-6424-841-8, NUR 277) is een uitgave van Uitgeverij Aspekt (www.uitgeverijaspekt.nl), kost €12,50 (geen e-book beschikbaar) en is te koop via de webshop van www.denkjedatjedroomt.nl en via alle boekhandels in Nederland en België.

Recensie
Peter Joore

Fotografie
Irma van Mourik

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

16-12-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring