Bij Adrianushoeve in buitengebied tussen Schiedam en Vlaardingen

Demonstratie en workshop bewerken van wol

Demonstratie en workshop bewerken van wol

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Zondagmiddag 1 oktober is de Adrianushoeve van de schaapskudde Vockestaert weer geopend voor een demonstratie en workshop. Dit keer geen schapenhoeden, maar werken met het “product” van het schaap: de wol.

In de winter is het heerlijk dat de schapen een dikke vacht hebben, maar in een warme zomer is het wel lastig. Daarom worden de schapen voor de zomer geschoren.

Op Lammetjesdag, bij Adrianushoeve altijd 2e Paasdag, is elk jaar te bewonderen hoe snel de schaapscheerder een schaap kan ontdoen van zijn vacht. Vroeger werd dat met een schaar gedaan, tegenwoordig hebben de herders een elektrische tondeuse tot hun beschikking.

Maar dan? Wat wordt er met de wol gedaan? Vroeger wist men daar wel raad mee: het is prima materiaal om er truien van te maken of kleden. Het is ook goed materiaal om te gebruiken als isolatiemateriaal. Maar dan moeten er toch eerst nog wat handelingen verricht worden: de wol moet gewassen worden, daarna moet de wol “gekamd” worden, we noemen dat kaarden. Dit wordt gedaan met een kaardkam of met een kaardmachine. Daarna kan de wol tot draden gemaakt worden met een spinnenwiel. Ook kun je de wol vilten en je kunt dan ook kleuren toevoegen.

Al deze handelingen zijn te zien op zondagmiddag 1 oktober tussen 13.00 uur en 17.00 uur en men kan, onder het genot van een kop koffie of thee, de activiteiten ook zelf eens uitproberen. Toegang/deelname is gratis.

Adres: Adrianushoeve Woudweg 26 in Schiedam. Bij voorkeur van te voren inschrijven via: info@lexthoen.nl

Maar je kunt ook aansluiten op de dag zelf. Er is beperkt parkeren, dus het verdient de voorkeur van de Adrianushoeve  dat bezoekers op de fiets komen.

Foto: een eerdere workshop met wol werken op de Adrianushoeve, Copyright foto J.W. Ardonne

28-09-2023