boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De wijde wereld in! - Jacques Vriens & Pallieter Hutschemakers

Boeiend prentenboek met prachtige geschilderde illustraties

Twee dasjes, Bes en Bas, willen graag hun hol verlaten om de wijde wereld te verkennen. Maar vader, moeder en ook grootvader zijn resoluut in hun afwijzing: ze zijn nog te jong. En buiten is het veel te gevaarlijk. Toch gaan ze er op een dag vandoor: ze kruipen stiekem naar buiten. In het prentenboek ‘De wijde wereld in!’ wordt het toch al boeiende verhaal van auteur Jacques Vriens ook nog eens prachtig uitgebeeld met geschilderde illustraties van Pallieter Hutschemakers.

De wijde wereld in! - Jacques Vriens & Pallieter Hutschemakers

Zowel de auteur als illustrator wandelen graag door de Zuid-Limburgse natuur. Dat inspireerde hen tot het maken van dit prentenboek, dat zich voor een deel ook afspeelt in de Limburgse mergelgroeven. Voordat je in het verhaal zover bent beleven de twee dasjes eerst nog allerlei andere avonturen.

Bes, het meisje van de twee jonge dassen, durft het eerst het hol uit. Voorzichtig volgt Bas. Als Uil zich van een boomtak naar beneden laat zeilen, schrikken de twee en gaan er vandoor. In het weiland treffen ze Koe. Daarna ontmoeten ze Merel en Mol. Steevast vraagt Bas: ‘Ben jij een gevaar?’ Nadat ze door een veldje met sterk geurend daslook zijn gelopen merkt Bas op: ‘Het stinkt.’ Daar weet Vosje, die ze tegenkomen, wel raad op. Hij zegt dat ze zich in het water kunnen wassen.

Bij een beekje aangekomen stort Bas zich in het water. Geen goed idee, want hij kan niet zwemmen. Terwijl zijn zus probeert hem met een stok uit het water te trekken, komt Bever helpen. ‘Eerst je zwemdiploma halen, jonge vriend’ waarschuwt hij, waarna hij terug zwemt naar zijn hol. Niet lang daarna verdwalen Bes en Bas in een mergelgroeve, waar ze hulp krijgen van Vleermuis. Die helpt ze weer naar buiten toe.

Als Bas vindt dat al het gevaar is geweken, merkt Vosje op dat hij nog een heel echt gevaar kent: de mens. Die doet soms dieren pijn en maakt rommel in de natuur. Bij een brede weg horen ze een auto met mensen erin voorbij rijden. 'Nooit de weg oversteken als er een auto aankomt,' waarschuwt Vosje.

Na hun omzwervingen weten de dasjes de weg naar huis niet meer. Gelukkig heeft Uil ze vanuit de lucht in de gaten gehouden en die zorgt ervoor dat ze veilig terugkeren bij hun ouders en opa, die wel erg boos zijn. Omdat Uil de ouders overhaalt naar de kinderen hun verhalen te luisteren, krijgen deze geen straf. Omdat ze zich dapper hebben gedragen mogen ze de volgende dag toch weer naar buiten.

De belevenissen van de jonge dasjes zal jonge kinderen zeker aanspreken. De spannende momenten zorgen voor aandacht bij het luisterend publiek en de schitterende geschilderde illustraties zorgen voor vertedering bij het bekijken.

230303 Jacques Vriens © Rufus HegemanMeesterverteller Jacques Vriens (Den Bosch, 1946) heeft zijn sporen als kinderboekenschrijver ruimschoots verdiend. Hij heeft honderden kinderboeken geschreven en is ook in het theater actief.

230303 Pallieter HutschemakersKunstschilder Pallieter Hutschemakers werd geboren in een kunstenaarsgezin in Eijsden. Hij studeerde illustratieve vormgeving en vrij schilderen. Jarenlang was hij docent aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht.

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (© Rufus Hegeman) en illustrator

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

03-03-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring