boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De vlucht van Daidalos - Imme Dros en John Rabou

Boeiend prentenboek over een geniale Griekse kunstenaar en uitvinder

In het indrukwekkende oeuvre van Imme Dros treffen we een opmerkelijk aantal vertalingen aan van Griekse mythen en sagen, bedoeld voor de jeugd. Een voorbeeld daarvan zijn de eerdere vertaling en bewerking van de Odysee en Ilias van Homerus, verschenen in de jaren negentig. Maar nu is er ook - sinds een maand in de boekwinkels - een boeiend prentenboek over het leven van de Griekse kunstenaar en uitvinder Daidalos. Velen kennen hem wellicht van de vlucht met zijn hoogmoedige zoon Ikaros. In het prentenboek ‘De vlucht van Daidalos’ kijkt de kunstenaar en uitvinder als oude man terug op zijn leven. Hij memoreert zijn plotselinge vlucht uit Athene, denkt terug aan het labyrint met de minotauros op het eiland Kreta en beleeft nogmaals de fatale vlucht in de lucht met zijn zoon.

De vlucht van Daidalos - Imme Dros en John Rabou

Als je oud bent kan je hele leven in dromen voorbijkomen. Of, zoals de hoofpersoon in het boek de lezer vertelt: ‘Als je oud bent worden de goden gierig met het geschenk van de slaap. Dromen kan ik krijgen.’ Daidalos, die zelf het verhaal vertelt, overdenkt zijn leven en bespreekt en passant de hoogte- en dieptepunten. Het verhaal van zijn leven, in chronologische volgorde verteld, wordt ondersteund met schitterende tekeningen. Het is zeer de moeite waard die tot in detail te bestuderen. 

In vierenvijftig bladzijden glijdt het leven van een mythische figuur uit de Griekse oudheid aan je voorbij. Het verhaal is geschreven in de ik-vorm, zodat de gevoelens van woede of schaamte van de verteller direct met je worden gedeeld. De soms paginagrote illustraties zijn levensecht. Deze aanpak van Imme Dros en Jonh Rabou maakt een oude mythe toegankelijk voor jong en oud, van tien tot honderd jaar. Het is zo boeiend opgeschreven dat je het boek het liefst in één keer uitleest.

220520 Imme DrosImme Dros (Oudeschild, 1936) is auteur van jeugdliteratuur, met een specialisatie op het gebied van Griekse Mythologie. Ze debuteerde in 1971 met Het paard Rudolf. Vlak daarvoor schreef ze Imme Dros voor de televisie de serie Oebele. Voor haar werk ontving ze zestien keer een Zilveren Griffel. Verschillende van haar boeken zijn geïllustreerd door haar man, Harrie Geelen. In 2021 verscheen Gisterland, een roman over Anna Hathaway en William Shakespeare.

220520 John RabouJohn Rabou (Rotterdam, 1955) was zestien jaar lang ‘Opperhoftekenmeester’ van het Land van Ooit. Nu maakt hij vooral geschiedenisillustraties, onder anderen voor historische jeugdromans, educatieve uitgeverijen en archeologische diensten en bedrijven. In 2018 werd het Tapijt van Vlaardingen gerealiseerd, naar een ontwerp van John Rabou.

De vlucht van Daidalos is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 17,00. Van het boek is een trailer verschenen.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van auteur en illustrator

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

20-05-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring