Cesar Zuiderwijk geeft zich bloot in Stadsgehoorzaal

De naakte waarheid

De naakte waarheid

VLAARDINGEN - Vraag een willekeurige muziekliefhebber wie de bekendste drummer van ons landje is en het antwoord zal luiden: Cesar Zuiderwijk. De drummer, die ooit in zijn Haagse jongenskamertje, na een korte flirt met een gitaar, begon te oefenen op lege augurkenblikken om zijn opgekropte agressie van zich af te meppen, is inmiddels een echte drumlegende.

Zijn eerste bandje was een echte schoolband. Daarna volgden The Ladybirds, Hu & The Hilltops en het muzikale kindje van saxofonist/zanger Nicko Christiansen: Livin’ Blues. In 1970 stapte hij, na te zijn gevraagd als opvolger van Sieb Warner, over naar Golden Earring.

Hij is er direct thuis als de bekende vis in het muzikale water en blijkt zowel muzikaal als sociaal het perfecte ontbrekende puzzelstukje naast George Kooymans, Barry Hay en Rinus Gerritsen. Hoewel toetsenist Robert Jan Stips en gitarist Eelco Gelling een tijdje de vier vrienden muzikaal versterken, is dit kwartet wat ze binnen de muziekwereld ook wel de Mark I noemen: ‘Het begin van het goede muzikale nieuws.’

Na een bescheiden begin ontwikkelt Cesar Zuiderwijk steeds langere drumsolo’s die hij steevast afsluit door zichzelf over zijn drumstel heen richting de zaal te katapulteren. Niets is hem te gek. Zo baarde hij opzien met een futuristische uitrusting die onder andere discodrums, rode getriggerde perspex kubussen en een drumjasje met sensors voor elektronische drums bevatte. Met bassist Rinus Gerritsen richtte hij in Den Haag muziekwinkel Rock Palace op; al snel een legendarische vrijplaats voor Haagse muzikanten. Al slipt er weleens een outsider tussendoor.

In 1992 komt er een droom uit als hij met liefst 1.000 drummers op een drijvend ponton in de Maas in Rotterdam Radar Love speelt. De grote drummer heeft een klein hartje als het om de maatschappij en haar bewoners gaat. Cesar Zuiderwijk is sociaalvoelend. In 1999 nodigt War Child hem uit om in het Bosnische Mostar door oorlog getraumatiseerde kinderen drumles te geven. Zonder nadenken zegt hij volmondig: ‘Ja.’ Ook stapte hij eens in een luchtballon om daar op grote hoogte te drummen. ‘Geen publiek, wel veel lol,’ aldus Cesar Zuiderwijk.

50 jaar lang drummer bij Golden Earring: daardoor heeft hij als geen ander meer dan genoeg tips en veelal humoristische en altijd ware verhalen om avond-aan-avond het publiek te amuseren en te verbazen. Hij vertelt volop over wat hem allemaal in zijn allesbehalve saaie negen-tot-vijf leven heeft beziggehouden en heeft geamuseerd. Dat doet hij ditmaal in zijn jongste solotheatershow: De naakte waarheid.

230421 Cesar Zuiderwijk Wout Meppelink2Naast het ultieme autorijnummer, dat het trouwens op de Puch ook goed doet, Radar Love is Golden Earring nog altijd, ondanks het ongewilde vroegtijdig einde van de band, wereldberoemd. Wie kent er niet de gigantische hits Another Five Miles, Twilight Zone of Bombay. Om er maar drie te noemen. Nu, in zijn post-Earringleven, is Cesar Zuiderwijk een eigen band begonnen: Sloper. Samen met collega en vriend Mario Goossens van Triggerfinger alsmede een gitarist en bassist. Als alles klopt en gaat zoals gepland komt Sloper november/december 2024 naar De Kroepoekfabriek om er het nieuwste album te laten horen.

In De naakte waarheid (zijn vijfde solovoorstelling) hoor je natuurlijk ook fenomenale drumpartijen. Het is niet enkel smeuïg wat hij vertelt. Hij is en blijft bovenal drummer. Cesar Zuiderwijk zal zowel op zijn allereerste drumstel van augurkenblikken spelen als op de nieuwste elektronische variant. Daarnaast krijg je tips over verschillende drumtechnieken en brengt hij met een flinke dosis humor de beste verhalen.

De naakte waarheid is een bijzondere voorstelling van een echte drumlegende die geen enkele muziekliefhebber mag missen. Vergeet vooral niet je drumstokken van huis mee te nemen. Hoewel slagwapens van de kleine en onschuldige soort, spelen die vrijdag in De Stadsgehoorzaal een belangrijke rol.

Cesar aanraken?
Na afloop van de voorstelling is er een Meet & Greet. Hét moment om je drumheld de hand te drukken, een handtekening te ontfutselen (Cesar is een meester in drumstokjes signeren, red.) en/of een gadget, een hartverwarmend shirt of dvd te kopen.

Extra kaarten
Vanwege een zeer grote verkoop van de kaarten is de voorstelling van Cesar Zuiderwijk verhuisd van de Harmonie naar grote broer de Stadsgehoorzaal. Dit betekent dat er nog een aantal plaatsen op enthousiaste drumkonten zit te wachten. Dus: snel bestellen, want voor je het weet is het vrijdagavond de 9e februari en de zaal afgestampt vol.

Cesar Zuiderwijk
De naakte waarheid
Website: www.cesarzuiderwijk.com

Datum: vrijdag 9 februari
Aanvang: 20.30 uur
Speelduur: circa 2 uur en 25 minuten (incl. pauze, eindtijd 22.55 uur)

Stadsgehoorzaal
Schiedamseweg 51
3134 BB Vlaardingen

Telefoon: 010-434 05 00
E-mail: info@stadsgehoorzaal.nl
Website: www.stadsgehoorzaal.nl
Kaarten €21,00
CJP (pas meenemen): €18,50

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Boven: Hugo Thomassen
Midden: Wout Meppelink voor het blad Bromfiets met journalist Peter Joore: 'Veilig achterop, bij Cesar op de Puch. Cesar weet de weg en ik nog niet genoeg.'

240207 Cesar Zuiderwijk De naakte waarheid

07-02-2024