boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De mooiste vis van de zee gelooft niet alles - Marcus Pfister

Prachtig prentenboek over eerlijkheid en vriendschap

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag werd begin november vorig jaar een feestje gevierd. De mooiste vis van de zee beleefde zijn dertigste verjaardag. Uitgeverij De Vier Winstreken zorgde rond dit feest voor een leuk programma voor de kinderen. Drie maanden eerder verscheen het nieuwe boek ‘De mooiste vis van de zee gelooft niet alles’. Regenboog, zoals de mooiste vis van de zee heet, beleeft wederom een leuk avontuur, dat in het begin ook wel spannend is.

De mooiste vis van de zee gelooft niet alles - Marcus Pfister

Bij Regenboog en zijn vrienden duikt een onbekende vis op. Die vertelt enge verzinsels en een soort griezelsprookjes. Van wat de nieuwe vis beweert is Regenboog niet onder de indruk. Sterker nog, de mooiste vis van de zee gelooft er geen snars van. De vrienden van Regenboog worden er wél onrustig van.

Een van de verhalen gaat over een deksel dat in de bodem van de zee zou zitten. Als je die optilt, loopt de zee leeg. Geelvin, zoals de nieuwe vis heeft, raakt door zijn rare verhalen geïsoleerd van de andere vissen. Dan bedenkt Regenboog een slim plan om de rust onder de vissen terug te brengen, waarin ook Geelvin een plaats krijgt toebedeeld.

Opnieuw is Marcus Pfister erin geslaagd een mooi en spannend verhaal vorm te geven met prachtige illustraties. Veel jonge kinderen zullen geboeid het verhaal volgen en de schitterende tekeningen met aandacht bekijken. Ook na dertig jaar is deze Zwitserse beeldend kunstenaar het nog niet verleerd. Het thema van het boek, over liegen, eerlijkheid en tevens vriendschap in stand houden, zal de jonge toehoorders zeker aanspreken.

Marcus Pfister (Bern, 1960) bezocht de kunstacademie en werkte als grafisch ontwerper tot hij in 1984 voor zichzelf begon. Zijn eerste prentenboek was Luie ui, maar zijn doorbraak kwam in 1990 met het verschijnen van De mooiste vis van de zee. Inmiddels illustreerde hij meer dan zestig prentenboeken. Voor verschillende uitgaven ontving Pfister over de hele wereld bekroningen en prijzen. Vertaling: Nannie Kuiper.

In november 2020 bespraken we een ander prentenboek dat Pfrister maakte.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek

Alle boekrecensies zijn eveneens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

16-01-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring