boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De man in de klok - Arend van Dam

Interessant en fraai geïllustreerd informatief jeugdboek over Dutch Design

Je staat er niet elke dag bij stil, maar veel alledaagse voorwerpen zijn bedacht en ontworpen in ons eigen land. Dat noem je Dutch Design. Arend van Dam gaat in het boek ‘De man in de klok’ daar dieper op in. Natuurlijk zijn er ook in het buitenland ontwerpers van bijvoorbeeld kop en schotels, schalen, bestek en meubilair. Maar in dit boek komen bijzondere en alledaagse Nederlandse ontwerpen en designers voorbij.

De man in de klok - Arend van Dam

De titel van het boek slaat op een creatie van Maarten Baas. Hij ontwierp een klok met een gigantisch uurwerk van glas. Op Schiphol is zo’n klok te zien, die wel drie meter groot is. Daar heeft de auteur, die te lang stond te kijken, bijna een vlucht door gemist. Ook in de grote ontvangsthal van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is een te bewonderen.

Als geen ander weet Arend van Dam de (jonge) lezer in klare taal uit te leggen wat belangrijk is en wat je volgens hem moet weten. Zo is over de meest voor de hand liggende voorwerpen, zoals een theeglas, een potlood en een huis door ontwerpers nagedacht: welke vorm geeft je eraan en hoe kun je ze vervaardigen? Bij ‘Onderweg op vier wielen’ komt de nieuwe zonnewagen Lightyear One ter sprake en bij ‘Buiten’ word je bijgepraat over de iglovormige speeltoestellen van Aldo van Eyck, die tot ver over de grenzen met zijn creaties voor kinderen furore maakte.

Behalve informatief is het boek ook een inspirerend. Onder het kopje ‘Aan de slag!’ worden in de diverse hoofdstukken aan de jeugdige lezer tips gegeven. Bij ‘Nieuwe materialen’ adviseert Van Dam: ‘Kun jij in je omgeving een ongebruikelijk materiaal vinden en er bijzonders van maken? Ja, nu wil je natuurlijk voorbeelden…. Vooruit, hoe lijkt het je om parfum te maken van sinaasappelschillen?’

221111 ArendvanDam ©chrisvanhoutsArend van Dam (Maassluis, 1953) is schrijver van kinderboeken. Inmiddels zijn er meer dan driehonderd titels verschenen. In 2019 ontving Van Dam een Zilveren Griffel voor het boek De reis van Syntax Bosselman.

De man in de klok is maart 2022 verschenen bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf en kost € 19,00. De kleurrijke illustraties zijn van Anne Stalinski.

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (© Chris van Houts)

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

11-11-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring