Preview 10 juni

De Magie van Polaroid

De Magie van Polaroid

Stichting KunstWerkt organiseert van 10 juni t/m 10 juli in haar gloednieuwe expositieruimte Art Centre Schiedam een tentoonstelling met meesterwerken uit de geschiedenis van Polaroidfotografie. Nederland heeft een niet te onderschatten rol in deze geschiedenis gespeeld.

Met bijdragen van meer dan veertig fotografen en kunstenaars, waaronder Auke Bergsma, Toto Frima, Martijn van de Griendt, Sarah Mei Herman, Erik Kessels, Vincent Mentzel, Hans Molenkamp, Ulay, Pieter Vandermeer, Marcel van der Vlugt en vele anderen.

De tentoonstelling wordt zondag 12 juni om 15.30 uur geopend door Marcel Houtkamp, wethouder Cultuur van Schiedam. Op vrijdag 10 juni om 16.00 uur is er een preview voor de pers met een rondleiding door de tentoonstelling.
 
Polaroid in Nederland
In 1965 opende Polaroid in Enschede haar grootste fabriek voor films in Europa en in 1970 haar internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Daar werd ook gestart met de uitbreiding van de beroemde fotoverzameling The Polaroid Collection met Europees fotowerk. Deze reisde de hele wereld over, maar was in Nederland zelden te zien. De tentoonstelling in Schiedam beoogt een eerbetoon te zijn aan deze, tot nu toe onderbelicht gebleven, Nederlandse rol in de geschiedenis van Polaroid.
 
Nederlandse versie
Zo is bij curator Arno Bauman het idee ontstaan om een Nederlandse versie te organiseren met werk van Nederlandse fotografen die van dit medium gebruik maken of maakten. Naast bijzondere polaroids worden diverse authentieke Polaroidcamera’s getoond en krijgen meerdere boeken en tijdschriften over Polaroid een plaats in de expositie. Verder omvat het programma een lezing, workshops voor kinderen (‘fotogrammen maken’) en rondleidingen en toont het Schiedamse filmhuis Wenneker Cinema op 18 juni de documentaire Instant Dreams van Willem Baptist. Voor actuele randprogrammering zie website. Daar is ook uitgebreide achtergrondinformatie te vinden over de deelnemers aan de expositie.
 
10 juni-10 juli 2002
De Magie van Polaroid. Een expositie over direktklaarfotogratie in Nederland.
Locatie: Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam
Geopend: donderdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur. Toegang is gratis.
Pers preview: vrijdag 10 juni, 16.00 uur.
Opening: zondag 12 juni, 15.30 uur, door Marcel Houtkamp, wethouder Cultuur
Finissage: zondag 10 juli, 15.30 uur, met kunstenaarsgesprek door kunsthistorica Cilia Batenburg

www.stichtingkunstwerkt.nl

www.facebook.com/stichtingkunstwerkt

www.instagram.com/stkunstwerkt

 

06-06-2022