boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De Lage Landen anno 2050. Een verleden met toekomst - Diverse auteurs

Tijdreis door België en Nederland tussen toen en straks

NEDERLAND/BELGIË - Op uitnodiging van het Belgische vorstenpaar koning Filip en koningin Mathilde zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima eind juni 2023 naar België gekomen. Voor die gelegenheid is een speciaal boek over de Lage Landen verschenen.

De Lage Landen anno 2050. Een verleden met toekomst - Diverse auteurs

Onder de titel ‘De Lage Landen anno 2050. Een verleden met toekomst in 14 essays’ hebben Nederlandse en Belgische historici, hoogleraren literatuur en taalkunde, een hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse, een filosoof en een paar eigentijdse auteurs essays over België en Nederland geschreven. De grote thema’s zijn: Wat is de gezamenlijke geschiedenis van België en Nederland en hoe werkt die tegenwoordig nog? Hoe goed werken beide landen samen en begrijpen ze elkaar wel altijd? En vooral: wat brengt de nabije toekomst naar de Lage Landen?

Het boek bestaat uit drie onderdelen:
1. Voorwoorden van premiers Alexander de Croo (België), Mark Rutte (Nederland) en een inleiding van hoofdredacteur Hendrik Tratsaert van het tijdschrift De Lage Landen en gedelegeerd bestuurder van Ons Erfdeel vzw. De Croo benadrukt overeenkomsten op ethisch en cultureel gebied en Rutte schrijft vooral over handel en economie. Daarna volgt de inleiding van Tratsaert.
2. ‘Van toen en nu’: vijf essays met een terugblik op de geschiedenis van de Lage Landen.
3. ‘Van nu en straks’: negen essays met toekomstverwachtingen van de Lage Landen.

De auteurs van de eerste vijf essays behandelen enkele thema’s over de geschiedenis van België en Nederland: de Lage Landen zijn meer dan een belangengemeenschap, cultuurverschillen met voorbeelden als ‘calvinistisch’ en ‘bourgondisch’, het ontstaan en uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk (België en Nederland) in de periode 1815-1830, de grote waarde van de kleur oranje voor de Nederlanders en… begrijpen Nederlanders en Belgen elkaar wel?

Hoe zien de Lage Landen er in 2050 uit? Negen auteurs schrijven in hun essays over de toekomst van onze landen. Zowel optimisme en pessimisme komen naar voren. De toekomstverwachtingen van de meeste auteurs zijn nogal somber, maar in dit verband heeft het niet altijd betrekking op de toekomst van de Lage Landen, maar meer op die van de mensheid in het algemeen. De klimaatopwarming blijkt het meest ernstige probleem te zijn waarmee de huidige en komende generaties te maken krijgen. Drie auteurs schrijven over AI (artificiële intelligentie), dat voluit in de actualiteit is. AI kan schrijvers overbodig maken, maar heeft ook nuttige kanten. Mits we door technologische ontwikkelingen en door goede wet- en regelgeving gevaren van artificiële intelligentie kunnen voorkomen. Twee auteurs schrijven dat we in 2050 ook positieve dingen kunnen verwachten, onder meer integratie en inburgering, zowel in Nederland als in België. Nieuwkomers en oorspronkelijke bewoners  vermengen zich en zullen wennen aan elkaars verschillen.

De bundel ‘De Lage Landen anno 2050’ biedt interessante informatie. De thema’s worden beknopt, treffend en op een zeer leesbare manier gepresenteerd. Het boek geeft stof tot nadenken over onze nabije toekomst en mogelijke uitkomsten. Een urgent en boeiend geschreven boek, een aanrader.

Het boek ‘De Lage Landen anno 2050. Een verleden met toekomst in 14 essays’ is op 10 juni 2023 verschenen bij de uitgeverij van het Vlaamse tijdschrift ‘Ons Erfdeel’. Het heeft 128 pagina’s en kost € 19,00. ISBN: 9789079705344. Het is niet als e-book te koop.

Recensie
Wies Groeneveld

Illustratie:
Omslag van het boek

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger? Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

 

09-11-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring