boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De hemel - Ilja Gort

Curieuze explosie van Wein, Weib und Gesang

Met zijn boek 'De hemel' is renaissanceman Ilja Gort er opnieuw in geslaagd om de lezende liefhebber van al dan niet geperste druiven (met een tikje alcohol ter verhoging van de feestvreugde) op de denkbeeldige grens van voorjaar en zomer te trakteren op een leeswaardige start van de warmste tijd van het jaar.

De hemel - Ilja Gort

Met het inmiddels als je eigen vrienden aanvoelende echtpaar Abel en Angela (AA: hoe verzin je het in een roman waarin liters wijn en een nipje pastis worden genuttigd) in de hoofdrol, bijgestaan door motorbendeleider Sjeng en zijn paranormale dierenfluisteraar Kimberley, staat ditmaal de esoterie centraal. Niet langer op het liefdesnestje de mas, maar vanuit een dorps kasteel dat als Le Monstre bekend staat.

Ras-optimist Abel springt wederom sociaal en fysiek van de ene hak op de andere tak. Zijn nuchtere gade Angela staat het huilen weleens nader dan het lachen. Dankzij de Brabantse vrienden, ditmaal aangevuld met Kobus, de iele vader van reus Sjeng en bovenal dankzij de subtiele inbreng van Plato, de pratende de pratende ezel met filosofische inborst, komt alles uiteindelijk weer en met een spetterende finale op zijn pootjes terecht. De hemel is een oprecht leuk boek waarin de schaterlach de lezer regelmatig de tranen uit de ooghoeken laat vegen. Met een boerenzakdoek, dat spreekt!

De hemel is, Gort eigen, luchtig opgesmukt met de nodige couleur locale. Na het lezen van de vier opeenvolgende maar als eenling goed te begrijpen romans met in de hoofdrol Abel en Angela, zal vrijwel elke lezer een weekje (of meer) willen boeken bij dit bijzondere gezelschap. Dit, helaas, kan niet. Het is jammer genoeg allemaal fictief. Net als dat de  hoofdrolspelers en de bijfiguren ontsproten zijn aan Gort's specifieke brein.

Nadat hun esoterisch centrum (De hemel op aarde) eerst wordt bezocht door kuddes minkukels en wereldvreemde individuen als de recensent zelf, is er de komst van een achttal zware criminelen rechtstreeks vanuit een vaderlandse penitentiaire inrichting. Zij verkeren een maand lang niet geheel onopgemerkt op het chateau en zeker niet op-en-top gemotiveerd in een ontspannende vakantiemodus. Humor en ernst gescheiden door een flinterdun en vermakelijk randje in een curieuze explosie van Wein, Weib und Gesang. Dat is Ilja Gort in een wijnkurk.

230510 Ilja Gort Plato Caroline dHollossyIlja Gort (1951) is niet alleen schrijver en wijnboer. Hij verdiende zijn eerste serieuze “Franse” geld met het maken van reclametunes. Tussendoor drumde hij zowel bij Ramses Shaffy als bij After Tea. Kocht in 1994 zijn huidige wijnkasteel en houdt zich sinds 2004 bezig met het schrijven van romans, boeken over wijn en voedsel, de Slurp-serie en kinderboeken. En zeker de reisgids mag niet onvermeld blijven

De hemel is een uitgave van Gort Publishers (www.gortpublishers.nl) te Amersfoort en volgt op: Godendrank, Bed en Breakfast en Vrije vogels. ISBN: 978-90-832849-1-0, NUR 301. Het boek kost €17,50 en is zowel in de reguliere boekhandel als online te koop.

Primeur
We hebben Ilja Gort uitgenodigd om tijdens Culinair Vlaardingen (eten en drinken in en rond de Grote Kerk) op zaterdag 20 en zondag 21 mei zijn literaire boreling te komen signeren. Zijn De hemel appelleert immers aan de smakelijke onderkop: Culinair genieten tussen hemel en aarde.

De reden hiervoor is dat de lange snorpunten in Frankrijk bivakkeren. Niet om er druiven te plukken of iets dergelijks, maar om er een nieuw tv-programma op te nemen dat later dit jaar het scherm weer wekelijks zal sieren.

Recensie
Peter Joore

Fotografie
Caroline d’Hollosy

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

12-05-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring