boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De grote tandenpoetshulp - Sophie Schoenwald & Günther Jakobs

Grappige interactieve en educatieve uitgave voor jonge kinderen

Het is helemaal mis met het gebit van Leeuw Louie. Al heel lang heeft hij zijn tanden niet gepoetst. Ze zijn zó vuil dat zijn vrienden in de dierentuin te hulp schieten. Vooral Egel Egbert is daarbij van grote waarde. Het zal duidelijk zijn, in 'De grote tandenpoetshulp’ krijgen jonge kinderen een leuk verhaal voorgeschoteld. Het boek is geschreven door Sophie Schoenwald en geïllustreerd door Günther Jakobs.

De grote tandenpoetshulp - Sophie Schoenwald & Günther Jakobs

Het prentenboek, vierkant van formaat, heeft kartonnen bladzijden met afgeronde hoeken. Een boek dat jonge kinderen met gemak zelf kunnen bekijken en doorbladeren. Ze ontdekken dan grote kleurrijke afbeeldingen van een leeuw met heel smerige tanden. Er wordt door de schrijver gevraagd of je alle dieren wil optrommelen om te komen helpen. Daarbij staat een trommel afgebeeld, waarop de toehoorders tijdens het voorlezen direct willen gaan tikken.

Ook verderop in het boek, als leeuw Louie water nodig heeft voor de uitgebreide poetsbeurt, vraagt de schrijver of er even aan de slurf kan worden getrokken voor een plons water. Ook dat verzoek wordt direct ingewilligd. De kinderen worden trouwens vaker om hulp gevraagd. Bijvoorbeeld bij het spoelen, als je net aan de slurf hebt getrokken voor water, is de vraag: ‘Doe je even mee met gorgelen?’

Tijdens het voorlezen ontdekken de kinderen welke manieren er zijn om je tanden te poetsen. Niet alleen de voorkant en de achterkant moeten bij het borstelen goed worden geraakt, ook de zogenoemde ‘kauwvlakken’ van de kiezen mogen niet vergeten worden. En…. niet te snel ophouden! Als je denkt klaar te zijn, luidt het devies: ‘Poets nog even door, geef niet te snel op.’

De grote tandenpoetshulp is een grappig interactief voorleesboek met prachtige tekeningen en leuke opdrachten. De laatste opdracht gebeurt zonder boek: nu zelf goed je tanden poetsen.

230721 De grote tandenpoetshulp IllustratieSophie Schoenwald (Beieren, 1980) woont en werkt in Keulen. Ze studeerde communicatiewetenschappen, houdt van dieren en reist graag.

Günther Jakobs (Bad Neuenahr-Ahrweiler, 1978) studeerde in Munster aan de Kunstacademie en studeerde er later filosofie. Munster is ook de plaats waar hij nu woont en werkt. Hij schrijft en illustreert kinderboeken.

De grote tandenpoetshulp is verschenen bij uitgeverij De Fontein en kost € 15,00. Vertaling: Enne Koens.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek
2. Illustratie uit het boek: het verzoek om te trommelen

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt je het leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger? Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

21-07-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring