boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De grote boze heks - Hanna Kraan

Schitterende bundeling van alle heerlijke verhalen

‘Oeioeioei!’ is een kreet die nog regelmatig door de lokalen van een basisschool klinkt. Het is een uitroep van De boze heks, een creatie van Hanna Kraan. Tussen 1990 en 2003 schreef ze zes verhalenbundels en een prentenboek over deze humeurige heks. Leerkrachten weten kinderen nog altijd te boeien met het voorlezen van de doldwaze avonturen. Daarom is het fijn dat Kraans heksenverhalen dit jaar wederom in de belangstelling staan, middels de uitgave van de ultieme bundeling ‘De grote boze heks’.

De grote boze heks - Hanna Kraan

Ouders schreven op internet dat hun kinderen hen attendeerden op de avonturen van de boze heks, omdat die op school werden voorgelezen. Door de setting in het bos, een opvliegende heks met als verdere personages een haas, egel, uil en merel zijn de verhaaltjes tijdloos. De soms aanwezige spanning door de dreigende houding van de heks samen met de droge humor van de auteur zorgen voor lachsalvo’s bij de luisterende kinderen. Succes gegarandeerd bij deze verhalen, die door het gedrag van de dieren warmte uitstralen.

230727 De grote boze heks IllustratieWat deze korte verhalen ook zo aantrekkelijk maakt zijn de prachtige illustraties van Annemarie van Haeringen. Na bestudering van een tekening van de boze heks in het prentenboek ‘De boze heks geeft een feest’ merkte mijn kleinzoon verbaasd op: ‘Wat een lange neus heeft ze.' Ook de puntkin werd aandachtig bestudeerd. De mooiste tekeningen zijn die van de boze heks wanneer ze een toverdrank bereidt. Dan komt er fel paarse of roze rook uit de schoorsteen van haar hutje. Mocht het misgaan met de toverdrank, dan wordt haar vertrek volledig gevuld met een gifgroene damp.

In de beide lijsten van de Grote Vriendelijke 100 uit 2021 en 2022 staat een boek van de boze heks in de top 20. Dat geeft aan dat veel kinderen nog steeds plezier beleven aan deze verhaaltjes.

Wat een heerlijke bundel is deze nieuwe uitgave, met alle verhalen die ooit zijn verschenen. Maar liefst vijfentachtig fantasievolle avonturen, leuk voor kinderen om zelf te lezen, maar ook heel leuk om voor hen voor te lezen. Laat het Oeioeioei! maar klinken. Deze kreet is een verdiende hommage aan de in 2011 overleden auteur.

230727 Hanna KraanHanna Kraan (1946-2011) studeerde Italiaans en gaf les aan het conservatorium in Rotterdam. Naast de boeken over de boze heks schreef ze ook vier boeken over de eekhoorn Krik. De verhalen zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Servisch, Sloveens en Japans.

230727 Annemarie van HaeringenAnnemarie van Haeringen (Haarlem, 1959) is een veelgevraagd illustrator. Ze maakt ook zelf kinderboeken. In 2005 ontving ze een Gouden Penseel voor de illustraties in het boek Beer is op vlinder.

De grote boze heks is juni 2023 verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 30,00. Geen e-book verkrijgbaar.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek
2. illustratie uit het boek
3. portret van de auteur (bron: uitg. Lemniscaat)
4. portret van de illustrator (bron: uitg. Lemniscaat)

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt je het leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger? Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

27-07-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring