boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De Efteling Sprookjes Omnibus

Vier nieuwe verhalen in prachtig uitgevoerde jubileumeditie

Dit jaar bestaat attractiepark De Efteling zeventig jaar. Op 11 mei 1951 werd het natuurpark geopend, op 31 mei 1952 werd het Sprookjesbos, ontworpen door tekenaar Anton Pieck, officieel in gebruik genomen. Het sprookjespark is al zeven decennia de kern van het attractiepark, dat in de periode 2017-2019 jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers trok. Het jubileumboek ‘De Efteling Sprookjesomnibus’ bevat dertig sprookjes, waarvan er vier niet eerder in boekvorm door De Efteling werden uitgegeven.

De Efteling Sprookjes Omnibus

Het boek omvat 316 bladzijden, de meeste voorzien van prachtige illustraties in kleur. Daar verschillende illustratoren aan dit boek hebben meegewerkt, ontdek je al bladerend de verschillen in stijl. Zo veelzijdig als de tekeningen zijn, zo veelzijdig zijn ook de dertig verhalen. Bij elk hoofdstuk staat vermeld waar in De Efteling de attractie van het sprookje is te bewonderen.

Sommige sprookjes in deze bundel kennen we al. Van Hans Christiaan Andersen bijvoorbeeld De prinses op de erwt en De nieuwe kleren van de keizer. Van de gebroeders Grimm treffen we onder meer Hans en Grietje aan en De Bremer Staatmuzikanten. Sinds 2020 is er de dubbele achtbaan-attractie Max en Moritz, gebaseerd op een klassiek kwajongensverhaal, geschreven door Wilhelm Busch.

Niet alle sprookjes zijn ‘geleend’ van derden. De Efteling heeft zelf ook een paar sprookjes verzonnen, die vanzelfsprekend passen bij een belevenis. Een voorbeeld daarvan is Vogel Rok, die dan ook is terug te vinden in dit boek. Inspiratie voor Vogel Rok was De zeven zeereizen van Sinbad de Zeeman.

Voor de majestueuze ingang van De Efteling, met de vijf puntdaken, is na het gereedkomen ook een sprookje verzonnen. Willem van der Oest schreef het verhaal Het huis met de vijf zintuigen, maar dat is niet opgenomen in deze omnibus. Ook de avonturen van Tovernar Pardoes, sinds 1989 de mascotte van De Efteling, en volgens de verhalen woonachtig op de planeet Symbolica, het Rijk der Fantasie, ontbreekt.

Neemt niet weg dat we met deze verzameling van dertig sprookjes een prachtig uitgevoerde jubileumeditie in handen hebben met veel oude en vier nieuwe verhalen. En de (groot)ouders kunnen nog lang en gelukkig voorlezen.

De Efteling Sprookjesomnibus is verschenen bij uitgeverij Rubinstein en kost € 25,00.

illustraties:
1.  omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

22-07-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring