... volgens het recensiecollectief De Vlaardinger

De boeken van het jaar 2023

De boeken van het jaar 2023

VLAARDINGEN - Voor de zesde keer op rij komt het recensiecollectief De Vlaardinger met een eigen toplijst van het boek dat de recensent van dienst het meest aansprak. In het jaar 2023, waarin we een heuse mijlpaal behaalden qua leeslust, kwamen de leesliefhebbers tot de volgende serie met uitleg over het hoe en het waarom juist dat boek ...

230626 FolkpioniersBoek: Folkpioniers
Auteur: Tom Steenbergen
Uitgever: Van Gorcum
Keuze van: Gerard van Os

Reden
:
De kennis van zaken van de auteur en zijn prettige schrijfstijl zorgen voor een heerlijk naslagwerk vol bekende en onbekende folkartiesten uit binnen- en buitenland. Het verhaal is heel mooi geïllustreerd en bovendien prachtig verpakt in een harde kaft. 

***

231231 De schaduw van de grote broerBoek: De schaduw van de grote broer
Auteur: Laura Starink
Uitgever: AtlasContact
Keuze van: Hans Vrugt

Reden:
Dit boek is een must voor wie zich wil verdiepen in de achtergronden van de huidige oorlog  tussen Rusland en Oekraïne. Over de keuze tussen het nazisme en het communisme, over  de reden waarom de twee landen nooit meer bevriend zullen worden. En, niet onbelangrijk,  over het feit dat Oekraïners door de jaren heen ook geen lieverdjes waren ...

Laura Starink was voor de NRC onder meer correspondent in Rusland en reist nog  regelmatig door dit land.

***

230512 Wij zijn van diamantBoek: Wij zijn van diamant
Auteur: Alex Boogers
Uitgever: Overamstel
Keuze van: Leo Kattestaart

Reden:
Zeker niet uit chauvinisme, maar stadgenoot (u weet wel: ook geboren & getogen in het  “Naamloze Gat”) Alex Boogers heeft met deze roman weer een fijn, zeer lezenswaardig boek afgeleverd. Een vrij dikke pil; een pil die zich uiteindelijk -het middenstuk vroeg ‘even’ om een omschakeling - ‘makkelijk’ liet uitlezen.

Kortom, anders in opbouw dan z’n eerdere boeken, maar wel degelijk weer een boek van grote waarde!

***

231229 Over nationalisme George Orwell Bas HeijneBoek: Over Nationalisme
Auteur: George Orwell en Bas Heijne
Uitgever: Prometheus
Keuze van: Margriet Kleijn

Reden:
De journalist Orwell schrijft in zijn essays over toenmalige ontwikkelingen en gebeurtenissen die in de huidige tijd nog steeds actueel zijn. Datzelfde geldt ook voor zijn  ´Notities over nationalisme´. In zijn essay ´Over nationalisme´ onderschrijft Bas Heijne de  oproep van Orwell om het eigen denken kritisch onder de loep te nemen, omdat in het  huidige tijdperk feiten en gezond verstand het al snel verliezen van wat Heijne ´een behoefte aan emotionele zelfbevestiging´ noemt.

***

221207 Herman Brusselmans Theet 77 voorplatBoek: Theet 77
Auteur: Herman Brusselmans
Uitgever: Prometheus
Keuze van: Peter Joore

Reden:
Misschien wel voor het eerst een 'eerlijke' kijk op zijn jeugd waarin een meppen uitdelende vader, een lieve moeder en zijn (toen nog) naast hem staande broer de ruggengraad vormen. Dit, naast zijn jonge uitspattingen als entrepeneur van zijn eigen leven waarin de uitroeptekens je soms om de oren vliegen. Het verhaal is als Brusselmans zelve: de rode draad klopt. De randverschijnselen lijken soms overtrokken op het hilarische af.

Dat Brusselmans afgelopen mei in De Grote Kerk mei een culinaire 'lezing' met verbindende muziek van Robert Jan Stips (Supersister, Nits) ten beste gaf mag gerust een illustere illustratie worden genoemd. Los nog van zijnj lange manen die voor het laatst in het openbaar schitterden als nooit tevoren.

***

230316 De Orgelzolders Onderduikers in de Rotterdamse BreepleinkerkBoek: De Orgelzolders
Auteur: Anja Matser
Uitgever: Wist u dat….Uitgeverij
Keuze van:  Wies Groeneveld

Reden:
In de Tweede Wereldoorlog heeft Joodse Anne Frank met ouders, zus en enkele anderen een tijd in het 'Achterhuis' in Amsterdam ondergedoken gezeten. Rotterdam heeft in de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid echter ook een 'Achterhuis', maar dat is voor de meesten vrijwel onbekend. Op de twee zolders schuin boven het imposante orgel hebben in de Tweede Wereldoorlog drie Joodse gezinnen ondergedoken gezeten. Bedoeld als een tijdelijk onderkomen voor zes weken, maar deze mensen hebben daar bijna drie jaar lang gebivakkeerd. Als lezer leef je erg met hen mee.

'De Orgelzolders' laat zien dat niet alleen Amsterdam een ‘Achterhuis’ heeft.

10-01-2024