De boeken van het jaar 2021

Recensiecollectief De Vlaardinger verklaart

Het zou een traditie kunnen worden. Voor de tweede maal verklaren de leden van het recensiecollectief van De Vlaardinger waarom juist dit boek er wat hun betrof in 2021 uitsprong. Kort, met liefde en aandacht zet ieder haar of zijn pareltje nog eenmaal in het oude zonnetje. Niet alleen om te delen misschien ook de reden om (enkel online, helaas) nog snel een exemplaar aan te schaffen.

De boeken van het jaar 2021

Een boek is een manier om informatie vast te leggen in de vorm van tekst en/of afbeeldingen en om deze informatie weer te geven, op te slaan en te verspreiden. De omvang is per exemplaar wisselend.

Hoewel de meeste lezers het boek kennen in (gebonden) papieren versie - de codex - en sinds enige jaren als e-book is de verzamelvorm van mededelingen in duiverse vorm al enige eeuwen oud.

Vroeger werd er wat afgebeiteld op steen of stukken bot, las de enkeling - die de kunst meester was - papyrus of perkamenten rollen, stoeide met een kleitablet, zat in de zon met leren lappen en noem maar op. Kladjes maakte men op bijvoorbeeld potscherven: de allereerste Post-It al was er nog geen sprake van een plakrand.

De Romeinen schreven notities op wastafeltjes: een plankje met een klein opstaand randje waarin bijenwas was aangebracht. Met een stift (een stilus) kraste men dan de boodschap in de was. Als de boodschap niet meer actueel was, streek men de was weer glad en kon het wastafeltje opnieuw gebruikt worden.

Helaas lijkt het boek zoals we dit kennen aan een langzame dood begonnen. Maar wie weet bezit het boek (de lucht van de verse drukinkt alleen al!) een zelfde recupererend vermogen als de elpee! Nu nog de herverschijning van een boekhandel als Plantage Pontier of eerder Den Draak en ook dit dramatisch hiaat behoort tot de verleden tijd.

***

De dames en heren kwamen tot de volgende literaire conclusies:

200731 MOB Veggieboek: MOB Veggie 
auteur: Ben Lebus
uitgever: Citrus
 
keuze van: Anita de Vreede

reden:
Dit kookboek biedt wat we in ons hectisch bestaan graag willen: simpele, snelle, smakelijke en betaalbare gerechten. Ik kook met grote regelmaat uit dit kookboek en heb het al menigmaal aan iemand cadeau gedaan.

Reeds verschenen in 2020.

 

 

***

210702 De mannen van Mariaboek: De mannen van Maria
auteur: Anneloes Timmerije
uitgever: Querido
          
keuze van: Gerard van Os

reden:
Met dit interessant en meeslepend historisch portret hoopt de auteur Maria van Aelst, die de eerste vrouwelijke diamanthandelaar was en de eerste steenrijke selfmade-woman, aan de vergetelheid te ontrukken. Daar is ze met verve in geslaagd.

Reeds verschenen in 2019.

 

***|

211231 Flinke jongen - Auke Kokboek: Flinke jongen
auteur: Auke Kok
uitgever: De Bezige Bij

keuze van: Hans Vrugt

reden:
Auke Kok, vooral bekend als non-fictieschrijver (meest recent: biografie van Johan Cruijff), verrast met dit romandebuut. Subtiel beschrijft hij hoe de kleine Hidde dankzij het voetbal weet te 'overleven' binnen het getroebleerde, gereformeerde gezin. Ontroerend en een prachtig tijdsbeeld.

 

 

 

***

211029 Kruispuntboek: Kruispunt
auteur: Jonathan Franzen
uitgever: Prometheus
          
keuze van: Margriet Kleijn

reden:
De eenvoudige en loepzuivere manier waarop de schrijver anno 2021 de gevoelens beschrijft van een familie in de veranderende cultuur van Amerika begin jaren zeventig, heeft veel indruk op mij gemaakt.

 

 

 

 

***

210219 Maanlicht van een andere planeetboek: Maanlicht van een andere planeet
auteur: Herman Brusselmans
uitgever: Prometheus

keuze van: Peter Joore

reden:
Louis Tinner is de ultieme antiheld die van het alledaagse ongewild een bijzonderheid maakt. Hij is ongekroonde koning zonder duidelijk rijk. Wordt niet door alle Gentse "onderdanen" op handen gedragen.

 

 

 

 

***

210416 Wereld na pandemieboek: De wereld na de pandemie; tien lessen voor de mondiale samenleving
auteur: Fareed Zakaria
uitgever: AtlasContact

keuze van: Wies Groeneveld

reden:
De auteur beschrijft op een aansprekende manier de oorzaken en gevolgen van de coronacrisis die zich in de komende jaren gaan voordoen. Hij komt met inspirerende ideeën, waarmee na de pandemie een betere wereld kan worden gerealiseerd. Iedereen zou dit uiterst actuele boek moeten lezen!

30-12-2021