Grande Finale in uitverkochte muziektempel Paradiso

De (bijna uit-Ge) Likt

De (bijna uit-Ge) Likt

Vlaardinger Jordy Dijkshoorn is aan zijn laatste week bezig als markante frontman van het misschien nog wel markantere De-Likt. Na tien jaar de Nederlandse muziekvelden (binnen en buiten) te hebben bestormd en overwonnen is de Rotterdamse hiphopgroep toe aan een nieuw hoofdstuk. Hun grootste hits heten Ja dat bedoel ik en Bloed aan de muur en zullen voorlopig met succes een plekje in de vaderlandse muziekgeschiedenisboeken kunnen claimen.

De leden van De-Likt (ook: producers Giorgi Kuiper en John van Beek) studeerden aan de Popacademie en als hiphopgroep wonnen ze in hun eerste jaar direct de Muzikantenprijs bij de Grote Prijs. Twee jaar later kwam hun debuutalbum uit met als titel: De-Likt. Ook werd de Rotterdam Music Award in de wacht gesleept.

Wie ’s zomers, gepakt en bezakt met slaapzak en tent, de festivals afstroopt zal Jordy Dijkshoorn c.s. hebben gezien en gehoord tijdens Paaspop, Lowlands en de Zwarte Cross én tijdens het openingsfeest van de MTV Music Week. Tussendoor beleefde De-Likt node een pauzejaar vanwege de gebroken nek van de frontman.

230124 De Likt1Maar ook naast het podium ging het De-Likt voor de wind. Hun videoclip Finidi George werd zelfs genomineerd voor de Berlin Music Video Awards. En op tv zei naamgenoot Nico tijdens een van de vele afleveringen van DWDD dat als je Dijkshoorn heet, je muziek sowieso goed niet slecht kan zijn. Dat hebben Jordy c.s. goed in de oren geknoopt, want goed en spraakmakend was het altijd. Bij de-Likt verveelde je je nooit; gen moment.

Hun tweede album heette De Derde. Een zeer sterk album waarop werd samengewerkt met onder andere De Staat, Jack Parow en Akwasi. De-Likt vliegt via Paradiso definitief de bocht uit met een openlijke flirt met een retro-digitale (game)sound en een meer organisch, analoog geluid.

Vorig jaar maakte de band bekend om te stoppen na het einde van hun releasetour van het laatste album met de veelzeggende titel: Ctrl-Alt-DeLikt. Zaterdag 28 januari 19.30 uur wordt deze muzikale raket voor het laatst afgevuurd richting harmonisch firmament. Daarna is het afgelopen met de futuristische funkrap uit Rotterdam én Vlaardingen.

Het einde van De-Likt betekentzeker  niet het einde van Jordy Dijkshoorn als muzikant/zanger/frontman. Nieuwe projecten staan op stapel. Het waas daaromheen is vooralsnog van een geheime statuur. Wie Jordy dit voorjaar en zomer nog in zijn strakke rode Spandex broekje wil zien schitteren doet er goed aan tegen gevels geplaatste en aan dakranden hangende Vlaardingse glazenwassersladders goed in de gaten te houden.

Ze smelten de Paashaas zong Jordy Dijkshoorn. Nu dus ook De-Likt dat zaterdagavond zichzelf en het talrijke publiek (want: stijf uitverkocht) in muziektempel Paradiso au bain-marie - tot de rand toe gevuld met performancezweet -  tot ver boven het kookpunt zal opstoken.

Tekst & Fotografie
Peter Joore

230124 De Likt

24-01-2023