Wandeling door Buizengat

De bakermat van de Balder

De bakermat van de Balder

VLAARDINGEN - De Vlaardingse eyecatcher VL92 Balder ligt alweer vele jaren te pronken aan de Westhavenkade. Maar de geboortegrond – de Balder werd op 15 mei 1912 te water gelaten - ligt iets verderop, in de Havenstraat. Daar, aan de noordkant van de Oude Havenbrug, lagen in vroeger tijden vele scheepswerven. Inmiddels allemaal vervangen door woonhuizen, waarvan alleen straatnamen nog herinneren aan de bedrijvigheid van vroeger.

Toch valt er nog veel te vertellen en te zien van het verleden in dit gebied, waarvan een deel de mysterieuze naam “Buizengat” draagt. Waar die naam vandaan komt? De stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen vertellen het u graag op zondag 12 november tijdens een stadswandeling. En laten u ook graag kennismaken met de kast van Atelija Jansdochter van Dijk, de nieuwe stadskraan en de woning van ambachtsheer Willem van Ruytenburch.
 
De wandeling start om 14.00 uur bij de molen, en eindigt daar weer rond 16.00 uur. Meewandelen kost € 3,00 (50% korting met een Rotterdampas of Vrijwilligerspas). Meer informatie en reserveren (niet verplicht, wel gewenst) via www.serviceteam-vlaardingen.nl.

Tekst en fotografie
Arjan Romers

03-11-2023