David Bowie nog steeds in de schijnwerpers

Het was in januari zes jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door het plotselinge overlijden van David Bowie. Hij was al geruime tijd ongeneeslijk ziek, dat bij het grote publiek onbekend was. Op het moment van zijn overlijden, 10 januari 2016, is in Groningen de internationale tentoonstelling ‘David Bowie Is’ te zien.

David Bowie nog steeds in de schijnwerpers

220322 David Bowie OmslagDeze expositie, samengesteld door het Victoria and Albert Museum in Londen, zal in Nederland door ruim 200.000 bezoekers bezocht worden. De tentoonstelling trok alleen in Londen een groter publiek, maar in wereldsteden als Berlijn, Parijs, Melbourne, Toronto, Sao Paulo en Chicago werden zulke bezoekersaantallen niet gehaald. De expositie trok van 2013 tot 2016 de wereld over in twaalf musea en werd door ruim twee miljoen bezoekers bekeken.

Nu, zes jaar na zijn overlijden dus, is er nog steeds ruim aandacht voor zijn carrière en zijn werk. Zo verscheen eind 2021 een boek met het ultieme overzicht van zijn muzikale nalatenschap. Uitgeverij WBooks presenteerde de vertaling van ‘David Bowie, La Totale’, in Nederland ‘David Bowie compleet’ geheten. In een rijk geïllustreerd boek van 625 bladzijden wordt het verhaal van 456 songs verteld.

Deze uitgave is de zevende editie in de reeks die WBooks uitgeeft. Eerder verschenen er al bloemlezingen van de Beatles, Bob Dylan, Rolling Stones, Pink Floyd, Jimi Hendrix en Queen. De imposante muzikale carrière van David Bowie omspant een periode van ruim vijftig jaar waarin hij achtentwintig studioalbums maakte. Bijzonder daaraan is dat hij zichzelf steeds weer opnieuw wist uit te vinden. In zijn manier van kleden kwam dit ook tot uiting.   

220322 Lust For Life Magazine David BowieOm ook de jeugd kennis te laten maken met deze Engelse popmuzikant verscheen er bij uitgeverij De Vier Winstreken een kleine biografie van Bowie in de serie ‘Van klein TOT GROOTS’. Deze van oorsprong Amerikaans-Spaanse serie biografieën omvat inmiddels meer dan zeventig titels. Doelstelling is om jongeren de levensverhalen te laten ontdekken van belangrijke vrouwen en mannen uit de wereldgeschiedenis. Na tien biografieën van vrouwen is de levensbeschrijving van David Bowie de eerste man die in het Nederlands is vertaald.

Bowiefans en andere muziekliefhebbers veerden november vorig jaar op toe bekend werd dat er wederom een box-set met elf cd’s  (of achttien lp’s) uitgebracht zou worden met de titel Brilliant Adventure (1992-2001). Het is het vijfde deel in een carrière-overspannende reeks. Naast een compilatie van reeds uitgebrachte albums uit het laatste decennium van de vorige eeuw bevat deze box ook drie discs met alternatieve tracks, b-kantjes en remixen van een aantal reeds eerder uitgebrachte songs. Het meest opmerkelijke onderdeel van de box is het album Toy. Dat is materiaal dat nooit eerder is verschenen. Voor het muziekmagazine Lust For Life reden om in de jan./feb. 2022-editie een special aan de grote popster te wijden.

220322 Van klein tot GROOTS - David Bowie omslagKomende vrijdag 25 maart zullen de boeken ‘David Bowie compleet’ en ‘Van klein TOT GROOTS’ - David Bowie worden besproken in de rubriek ‘Een uitgelezen kans’.

 

22-03-2022