Beleef Vlaardings verleden in geuren en kleuren

Dag van de Slag

Dag van de Slag

Kleuren en geuren vermengen zich op de markt. Vaardige handen vervaardigen textiel, bewerken leer en metaal. Vaardige verkopers zorgen er voor dat de handel van eigenaar wisselt. De geuren van vuur en van wol en kruiden vermengen zich. Zaterdag 29 juli is de jaarlijkse 'Dag van de Slag'.

Van 11.00 uur tot 16.00 uur brengen de historische handelaren het verleden tot leven tijdens de jaarmarkt rondom de Grote Kerk: Ambachtelijke producten, middeleeuws vertier en veel gezelligheid lonken naar u. Breng vervolgens een bezoek aan Museum Vlaardingen dat deze dag in het teken staat van de het Middeleeuwse Vlaardingen.

Avatar en historische streetview
In Museum Vlaardingen neemt de duik in ons verleden moderne vormen aan! Hier ontdekt u om 13.30 uur het Vlaardingen van 1273 in een digitale animatie. Vijftig Vlaardingers lieten zichzelf scannen en zijn nu als avatars geüpload in het Vlaardingen van toen. 
Een andere mogelijkheid om te struinen door het verleden is met de website en app van ‘History 5D’, een Google Streetview van het verleden. Nadat onlangs de Vlaardingse haven rond 1700 is toegevoegd, wordt op de Dag van de Slag het grafelijk Hof rond het jaar 1000 gepresenteerd. 

Als echte archeologen en boogschieters
Geniet verder vanaf 10.30 uur in het museum van de tentoonstelling Ode aan de Stad en bewonder de maquette van Helinium van het Vlaardingen van 1273. Bovendien is er de Archeoshop voor kinderen, waar ze kunnen graven, objecten determineren en exposeren als echte archeologen. Op zoek naar actie? Bezoek de kinderboogschietbaan bij de touwbaan!

Dag van de slag
Bovenstaande activiteiten worden georganiseerd in het kader van de Dag van de slag. Tijdens de Dag van de Slag - die we jaarlijks vieren op 29 juli - staan we stil bij de overwinning van Dirk III op het leger van de Duitse keizer. Met deze gebeurtenis startte ruim 1.000 jaar geleden de zelfstandigheid van Holland. Op de hoogte blijven? Volg Vlaardingen1018 op Facebook.

Fotografie
Sander Schenkel

25-07-2023