Bellator 287 fight Milaan in teken comeback

Costello van Steenis terug in Top 5

Costello van Steenis terug in Top 5

Zaterdag 29 oktober was het eindelijk zover. Costello van Steenis mocht in Milaan de kooi weer in om te strijden tegen relatief nieuwkomer Kamil Oniszczuk. Met een lengte van 1.91 meter zes centimeter leek de Pool in het fysieke voordeel ten opzichte van de Vlaardingse vechter.

In aanloop naar dit gevecht kreeg Van Steenis zo met zijn eigen demonen te maken. Diverse blessureduiveltjes zaten hem bijna twee jaar lang niet alleen op de hielen, maar haalden hem ook een paar maal in. Een onzichtbare vijand, die meer tijd kostte om te verslaan dan de anderhalve ronde tegen Oniszczuk in Italië.

Blessureleed
Costello van Steenis: ‘In 2020 begon de ellende met een vastzittende rugzenuw. Die maakte dat mijn rechterarm niet meer deed wat ik wilde. Opdrukken? Ik haalde tien keer niet eens. Tandenpoetsen? Na dertig seconden viel mijn arm neer. Nu is een halve minuut genoeg om een kwart van je gebit te poesten, maar niet alles.

Ondanks alles bleef ik voluit trainen, trainen en nog eens trainen. Beet me door de pijn heen en verdomd; het ging beter. Langzaam kwam mijn oude arm weer tevoorschijn. Toen maakte ik de fout door te veel van mezelf te eisen met een op een liesbreuk gelijkend ongemak tot gevolg. Dat was pure vermoeidheid. Trainen is prima, rusten noodzakelijk.

Daarop, ik trainde met diverse trainers, een buikhernia net onder de navel.’ Laat drie kleine horizontale sneetjes zien; resultaat van endoscopisch ingrijpen. ‘En de gevolgen van narcose. Was ik in 2021 eindelijk weer op weg, waaide Covid-19 over de aardbol. Na alle malheur was mijn immuniteitssysteem aangetast en prompt kreeg ik corona. Gechaperonneerd door 40˚ Celsius kon dat er ook nog wel bij. In zes dagen verloor ik zeven kilo gewicht. Ik viel sneller af dan een afvallende bal door alle overgeven. Daarop weer 4-5 maanden herstellen. Tijd die ik eigenlijk, voor mijn gevoel, niet had. Mijn conditie was in die tijd prut. Als ik vijftig meter had gelopen viel ik al bijna in slaap. Pas in oktober vorig jaar kon ik weer volop aan de slag.’

Maar nog was de zwarte koek niet op. November vorig jaar scheurde Costello zijn kruisband. De in Amsterdam actieve orthopeed Bas Peijnenburg opereerde hem met succes en weer een nieuwe start kondigde zich aan.

In de tussenliggende periode ontmoette Costello Feyenoord fysiotherapeut Leigh Egger. Die luisterde en gaf niet alleen verbale adviezen; hij nam Costello direct onder zijn hoede. Het eerste wat Egger hem leerde was dat trainen consequent gevolgd dient te worden door eten, slapen … kortom: relaxen. ‘De spieren tijdig en voldoende rust gunnen is een belangrijke les geweest. Wist ik veel. Ik volgde altijd mijn eigen gevoel.

Tussen alle rust door trainde Costello in Vlaardingen en Schiedam. In de Schelvispekelenclave kon je hem zien zwoegen bij de Box Academy aan de KW Haven en in thuishaven de Polderpoort. Na tien maanden van bloed, zweet en tra(i)nen was hij klaar voor het serieuze werk.

Costello van Steenis: ‘Tsja, ik weet nu pas wat slim trainen is. Daar ben ik Leigh (en dus Feyenoord, red.) dankbaar voor. Dat zeg ik zo, maar het valt niet in een paar woorden uit te leggen hoe ik me nu voel.

Tijdens mijn fysieke wederopbouw hebben we ons weer gemeld voor een gevecht. Ik wilde september, maar Leigh trapte hard op de rem. Die zei: “Beter wacht je nog een maand. Dan is de boel echt tiptop.” Kijk, hij heeft dag-in-dag-uit ervaring met voetballers. Hij weet van kruisbanden en ga zo maar verder. En … hij heeft gelijk gekregen. Ik was zaterdag super. Ik mag wel zeggen dat Kamil Oniszczuk geen kans heeft gekregen. Geen tel heb ik nog aan de voorheen zwakke kanten van mijn lichaam gedacht.

De ochtend voor de game hebben we nog wat getraind. Opgewarmd, zeg maar. Daarbij ademhalingsoefeningen die de stress masseren. Soort van yoga. Op die manier wordt spanning je vriend, zet je in de hoogste versnelling voor de wedstrijd.’

Bellator 287
Alliance Cloud Arena, Milaan, Italië
Interview tijdens YouTube herhaling van de wedstrijd

Costello van Steenis: ‘De eerste ronde begin je met aftasten en vermoeien van je tegenstander. Maar vergis je niet, hij probeert hetzelfde bij jou. Die Pool was niet alleen iets langer, hij is ook beresterk. Het is een schopper die met links voor staat om met zijn rechterbeen aan ta vallen. Ik richtte me gelijk veel op zijn standbeen. Als die aangetast is, is hij veel van zijn kracht kwijt.’

Wijst op het scherm. Het linker scheenbeen van Kamil Oniszczuk vertoont een langwerpig ei dat in geen steelpannetje past. Costello kijkt zijn opponent voornamelijk recht in de ogen. Costello: ‘Ogen zijn niet alleen de spiegel van de vreedzame ziel, ze vertellen ook wat een tegenstander van plan is. Ogen lezen is van groot belang.’

De eerst ronde gaat ogenschijnlijk redelijk gelijk op. Costello: ‘Ik heb hem vijf minuten afgemat en zijn standbeen geteisterd. Daar ben je niet met een minuutje rust overheen.’ En inderdaad. Als de tweede ronde een kleine drie minuten oud is schopt hij Kamil Oniszczuk naar zijn hoofd en de Pool gaat neer. Direct gevolg door een zestal rake klappen en een verwurging. Aftikken is het enige alternatief. Costello schenkt hem de genade zoals een sportman en deze sport betaamt.

Costello: ‘Kamil Oniszczuk is na afloop nog een paar keer in zijn kleedkamer flauwgevallen. Toen ik hem daarop nog even sprak zei hij: “Ik had liever een iets makkelijker tegenstander gehad. Dit was onmenselijk. Je was veel te sterk.”

Volgende ronde
Als het Costello van Steenis ligt staat hij op 28 februari 2023 in Ierland in de ring. We houden de liefhebbers op de hoogte.

Fotografie
Bellator

221101 Costello Thuis

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

02-11-2022