boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Concerto - Ewout Kieft

Een van de oudste platenzaken: levendig verhaal over de muziekgeschiedenis

Afgelopen zomer al bekeken we in de vorm van een fotoboekje een eerbetoon aan een platenzaak, die, hoewel gevestigd in Amsterdam, landelijke bekendheid geniet. De schrijver van dat boekje, Ewout Kieft, werkte zelf in de jaren negentig bij Concerto, de platenzaak waar het hier om gaat. Hij zocht een aantal oude klanten op: van jazz-verzamelaars tot punkers, van metalheads tot operaliefhebbers. Zo ontstond Concerto, een levendig verhaal over de muziekgeschiedenis.

Concerto - Ewout Kieft

Met het nodige geluk werd Ewout Kieft in 1998 aangenomen bij Concerto. Het was min of meer toeval dat hij een sollicitatiebrief schreef, die hij persoonlijk in de winkel afleverde. Alras ontdekte hij dat een sollicitant werd getest op kennis van muziek in de breedste zin van het woord. Daar ontbrak bij hem nogal wat aan, maar toch werd hij aangenomen. In de loop der jaren zou hij zijn kennis behoorlijk bijspijkeren. 

Hoe belangrijk dat was merkte hij tijdens de contacten met klanten. Het is fijn als je iemand kunt helpen met informatie over een artiest, over zijn of haar uitgebrachte platen en over de verschillende uitvoeringen die er van een muziekstuk bestaan. Zeven jaar lang mocht hij met veel plezier een paar dagen in de week klanten helpen en daarnaast platen sorteren.

Degenen die Kieft voor zijn boek interviewde waren klanten die de winkel in de Utrechtsestraat regelmatig bezochten. Hij schreef hun levensverhaal op. Ook voerde hij gesprekken met (oud-)medewerkers, die de nodige anekdotes over het werk en over de klanten vertelden. Dit alles heeft geresulteerd in een prachtig boek, door de persoonlijke noot boeiend van het eerste tot het laatste hoofdstuk.

220506 Ewout Kieft Stephan VanfleterenEwout Kieft (1977) is historicus, schrijver en muzikant. Zijn debuut, Het plagiaat, werd door NRC Handelsblad en Trouw verkozen tot een van de beste boeken van 2006. Zijn tweede boek, Oorlogsmythen, over W.F. Hermans en de Tweede Wereldoorlog, werd in 2012 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2015 verscheen Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1918, dat werd onthaald als een standaardwerk en genomineerd werd voor de Libris Geschiedenisprijs.

Concerto is verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij en kost € 24,00. Ook als E-book leverbaar.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur  (© Stephan Vanfleteren)

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

06-05-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring