Nancy Hoogstad: “De mogelijkheden van collages zijn eindeloos”

'Collage Festival B/NL’ bij KunstWerkt

'Collage Festival B/NL’ bij KunstWerkt

SCHIEDAM - Van donderdag 28 september tot en met zondag 15 oktober 2023 vindt bij KunstWerkt in het Art Centre Schiedam het 'Collage Festival B/NL’ plaats. Het bestaat uit een tentoonstelling, verschillende workshops, een lezing, een kunstenaarsgesprek en een debat. Veertig kunstenaars, van wie 22 uit Nederland en 18 uit België, nemen deel aan het festival.

Met dit 'Collage Festival B/NL’ laat KunstWerkt de bezoeker kennismaken met de veelzijdigheid van de hedendaagse collagekunst. Te zien zijn collages in onder meer de technieken fotocollage, décollage, cubomania, 3D-collage en assemblage. Kunstenaars Ro-Nalt Schrauwen (KunstWerkt), Nancy Hoogstad (KunstWerkt) en Jordy Koevoets organiseren dit festival.

Nancy Hoogstad: “Er is een enorm actieve en inspirerende community van collagemakers over heel de wereld. Het Collage Festival B/NL levert daar een bijdrage aan. Het festival gaat over uitwisseling, inspiratie en verbondenheid, tussen Nederlandse en Belgische collagemakers. Tijdens dit festival kun je, naast het bekijken van een scala aan stijlen en onderwerpen, ook zelf ervaren hoe het is om collages te maken en daarin diverse stijlen uitproberen. De mogelijkheden zijn eindeloos.” Bram Antheunis van ‘COUPEE collage collective’ verricht op zondag 1 oktober om 15.30 uur de officiële opening van het festival.

Op zondag 8 oktober om 15.30 uur is het kunstenaarsgesprek. Het staat onder leiding van kunsthistorica drs. Willy Atema. In het gesprek komen vragen aan de orde als: Wat is een collage? Wat valt er onder collagekunst? Het kunstenaarsgesprek is vrij toegankelijk.

Op zondag 15 oktober is de finissage. Van 15.00 uur tot 16.00 uur is er een lezing over beeldrecht. Luna Schumacher van Pictoright, de non-profit auteursrechtenorganisatie voor alle visuele makers in Nederland, houdt deze gratis toegankelijke lezing. Als collagekunstenaar gebruik je vaak beelden van andere makers. Fragmenten of hele plaatjes. Maar mag dat eigenlijk wel? Luna vertelt wat het speelveld is van de collagekunstenaar. Aansluitend is er een borrel en de afsluiting van de expositie.

Programma workshops
- Locative Collage, zaterdag 30 september, 13.00 uur, door Juliette Pestel
- Décollage, zaterdag 7 oktober, 13.00 en 15.00 uur, door Ro-Nalt Schrauwen
- Fotoweven, zaterdag 30 september en 14 oktober, 15.00 uur door Isabelle Zumbrink
- Collage Care, The Method, zaterdag 14 oktober, 13.00 uur, door Juliette Pestel

Collageboek
Het collageboek 'Dutch Collagists Traveling Book', een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, zal voor het eerst gepresenteerd en verkocht worden tijdens het festival.

Deelnemende kunstenaars aan deze verkooptentoonstelling zijn:
Anakarina Maduro (NL), Anath Junge Zarka (NL), Anna Burvenich (BE), Annet Scholten (NL), Anthony Leblicq (BE), Arlette Boerlage (NL), Barbara Bervoets (BE), Bram Antheunis (BE), Brunhilde Borms (BE), Carine Hooykaas (NL), Daan Lefebure (BE), Dirk van Vreckom (BE), Eveline Kurylak (BE), Geralda de Graaf (NL), Iris Swartjes-Van Doorn (NL), Isabelle Zumbrink (NL), Jalinka Gressmann (NL), Jelle van den Heede (BE), John Kok (NL), Jonaske de Ruiter (NL), Jordy Koevoets (NL), Judith Kuijpers (NL), Judith Zijtregtop (NL), Juliette Pestel (NL), Katrine van Klaveren (NL), Maïté Jane (BE), Marleen Huijing (NL), Marlies Verda (NL), Mrtn (Maarten) van der Horst (NL), Nancy Dominique (BE), Nancy Hoogstad (NL), Nicolas Van Parys (BE), Peter Boom aka Pytr Baum (NL), Phaedra van Genabet (BE), Ro-Nalt Schrauwen (NL), Rudi Snauwaert (BE), Saar de Buysere (BE), Sylvie Puype (BE), Thijs van der Linden (BE) en Wim Maes (BE).

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 53 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt
Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam

Openingstijden KunstWerkt:
donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak) Website: www.stichtingkunstwerkt.nl

Sociale media:
facebook.com/stichtingkunstwerkt
instagram.com/stkunstwerkt
linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Foto: titel 'Intiem ritueel. Het geven', door Nancy Hoogstad, uit de serie: 'In the eye of the beholder' (foto door Nancy Hoogstad)

20-09-2023