'100 jaar Rotary Estafette' zondag in Schiedam en Vlaardingen

Clubs uit Schiedam en Vlaardingen begraven strijdbijl op busbaan

Clubs uit Schiedam en Vlaardingen begraven strijdbijl op busbaan

SCHIEDAM/VLAARINGEN - In 2023 bestaat Rotary 100 jaar in Nederland. Om dit te vieren vindt de ‘100 jaar Rotary estafette’ plaats. Alle clubs in Nederland nemen een stuk van de estafette voor hun rekening en dragen “het stokje’’ over aan de volgende club. Op 15 oktober nemen Rotaryclubs Vlaardingen en Vlaardingen80 om 12.30 uur het stokje over van de club uit Rhoon onder de noemer ‘trappen voor vrede’, waarna ze het dezelfde dag zullen doorgeven aan de Rotaryclub Schiedam.

De estafette in het rotarydistrict Zuid-Holland staat in het teken van thema Vrede en conflictbeheersing, een van de focusgebieden van Rotary. Een opvallende bakfiets zal als een soort estafettestokje dienen. Zowel de Vlaardingse wethouder Bart Bikkers als de gouverneur van het district Wendy Boog zullen een gedeelte van de estafette meefietsen.

Estafette in het kader van 100 jaar Rotary
De rode draad in dit jubileumjaar wordt gevormd door de emissieloze 100 jaar Rotary Estafette die is gestart in Noord-Holland en in december eindigt in Zeeland. Van clublocatie naar clublocatie is de route uitgezet langs mooie fietspaden. Iedere zaterdag en zondag trekt de 100 jaar Rotary Estafette van club naar club. Iedere club of gezamenlijke clubs uit een regio, organiseren hun eigen activiteiten eromheen. De estafette, die op 28 januari vanuit Amsterdam vertrok, zal ruim 5.000 km in Nederland afleggen om meer dan 500 clubs te bereiken. Meer informatie op: https://www.rotary.nl/100/.

Trappen voor Vrede
De Estafette 100 jaar Rotary in Nederland staat in het teken van de focusgebieden van Rotary. In elk van de 7 districten komt een van de 7 aandachtsgebieden van Rotary in de schijnwerpers te staan. Rond dat thema worden speciale activiteiten georganiseerd. Het district Zuid-Holland richt zich op Vrede en conflictbeheersing. De districtsgouverneur Wendy Boog hierover: “Dit past helemaal binnen het jaarthema Create Hope in the World, want zeker voor mensen die in oorlog leven, is hoop op vrede van levensbelang”.

Programma op 15 oktober
Het programma start met de aankomst van de club uit Rhoon en de overdracht bij de fietstunnel Benelux Noord. Daarna fietst de groep naar het Geuzenmonument op de markt in Vlaardingen. Daarna vervolgt men naar Mrija, het ‘Oekraïnedorp’. Namens beide Rotaryclubs zullen ze daar een cadeau aanbieden aan de bewoners. De fietstocht eindigt op de busbaan in Vlaardingen Holy, waar de fiets aan Rotaryclub Schiedam wordt overgedragen om 15.00 uur. De keuze voor de overdracht tussen Vlaardingen en Schiedam is in het kader van het thema niet toevallig. In de jaren ’70 vonden hier de busbaanrellen plaats tussen jongeren uit Groenoord en Holy. Honderden jongeren van beide steden kwamen hier stennis schoppen. 

Tijdschema zondag 15 oktober
12.30 u Start fietstunnel Benelux Noord (Vlaardingse kant, Karel Doormanweg)
Overdracht
12.45 u Fietsen naar Markt
13.00 u Aankomst Markt
13.30 u Fietsen naar Mrija: wethouder Bart Bikkers fietst mee vanaf de Markt
13.45 u Aankomst Mrija
Toespraak
Wethouder Bart Bikkers en districtsgouverneur Wendy Boog overhandigen cadeau
14.30 u Fietsen naar Busbaan Holy
15.00 u Aankomst Busbaan en fiets overhandigen aan Rotaryclub Schiedam.

Schiedamse deel estafette
Het persbericht van de Schiedamse Rotaryclubs gaat verder over het vervolg van de estafette op Schiedams grondgebied:

"Rotaryclubs uit Vlaardingen en Schiedam begraven strijdbijl op beruchte Busbaan!"

"De 100 jaar Rotary Estafette arriveert bij Rotaryclubs Schiedam en Schiedam - de Veste op zondag 15 oktober 2023.

In 2023 bestaat Rotary 100 jaar in Nederland. Dat vieren we met een estafette langs alle Rotaryclubs in Nederland. We gaan in 2023 van club naar club fietsen, wandelen, rennen, enzovoort. Ruim 5000 kilometer om alle meer dan 500 clubs te bereiken.

Op zondag 15 oktober 2023 nemen Rotaryclubs Schiedam en Schiedam - de Veste het stokje over van de 2 Vlaardingse Rotaryclubs. Dit gebeurt op de beruchte busbaan, op de grens van Vlaardingen en Schiedam, waar in 1978 vechtpartijen uitbraken tussen jongeren uit beide gemeenten. Voor de Rotaryclubs een ludieke locatie met een flinke knipoog, want de estafette staat in het teken van vrede en conflictbeheersing.

Na de vredelievende overdracht tussen de Vlaardingers en Schiedammers fietsen wij in een fleurige kolonne door Schiedam. We passeren bijzondere plekken om te eindigen bij de Korenbeurs. Daar wordt een gedicht voorgedragen door de enthousiaste dichter Yvette Neuschwanger, dat zij speciaal heeft geschreven voor beide Schiedamse Rotaryclubs. Ook kunnen voorbijgangers een levensgrote puzzel leggen.

Kom naar de Korenbeurs op 15 oktober 2023 om 16.30 uur en vier 100 jaar Rotary in Nederland met ons mee."

Over Rotary
Rotary is een internationale organisatie. In bijna alle landen ter wereld vind je Rotaryclubs. Samen met andere clubs realiseren Rotarians (internationale) projecten om de grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Samen aan dit soort projecten werken, versterkt onderlinge banden. Ben je ook een geëngageerde professional en wil je meer weten over Rotary? Kijk dan op www.rotary.nl en/of neem contact op met de lokale club.

Foto
Rotarians uit Rhoon dragen het stokje over bij de fietstunnel van de Benelux. Later op de dag geven Vlaardingers het stokje over aan Schiedammers op de grens van Holy en Groenoord 

14-10-2023