Clara de eerste neushoorn in Nederland - Agnita de Ranitz

Lezing in Maassluis

Datum/aanvang: dinsdag 4 oktober om 19:30 uur
Datum: Inloop: 19:00 uur
Locatie: Noordvliet-NZ 27 zw - 3142 CH Maassluis
Entree: gratis incl. koffie/thee. Aanmelden verplicht in verband met beperkt aantal plaatsen.

Clara de eerste neushoorn in Nederland - Agnita de Ranitz

Volgende week op 4 oktober verschijnt bij de Maassluise uitgeverij ‘De Brouwerij’: Clara de eerste neushoorn in Nederland geschreven door schrijfster Agnita de Ranitz. Van haar hand verschenen eerder ‘De vrouw op het perron’, de succesvolle historische roman ‘Kom Atir kom’ en de daarop geïnspireerde reisgids ‘In de voetsporen van Zarafa’.

Wederom baseert zij zich op een historisch verhaal.

Als Douwe Mout in 1740 kapitein wordt op een VOC-schip en daarmee in Bengalen arriveert, verandert zijn leven op slag als hij oog in oog komt te staan met een jonge neushoorn. Hij besluit het dier mee te nemen naar De Nederlanden, maar heeft geen idee wat hij zich daarmee op de hals haalt.

Bij een bevriende drukker in Leiden laat hij affiches maken om betalende bezoekers naar kermissen en jaarmarkten te trekken. Nieuwsgierigen stromen toe om het in die tijd nog onbekende dier te bewonderen. Geleerden bestuderen haar nauwkeurig en kunstenaars zijn gefascineerd door haar plooien.

Al gauw blijkt het voor Douwe een lucratieve bezigheid en neemt hij ontslag bij de VOC. Dan wordt het ook tijd om de grens over te trekken. Behalve boeren en burgers maken ook bepruikte en geparfumeerde edellieden en vorsten hun opwachting bij het monstrueuze dier. Zo reist Douwe Mout zeventien jaar lang met Clara door Europa en wordt de neushoorn een hype, een fenomeen dat je gezien moet hebben.

In het Rijksmuseum in Amsterdam is van 30 september 2022 tot 15 januari 2023 in de Philipsvleugel een tentoonstelling te bezoeken over Clara. Met het verhaal van Clara laat deze tentoonstelling zien hoe nieuwe kennis een wereldbeeld veranderde en welke centrale rol kunst hierin speelde. Hoogtepunt is het levensgrote en ten poten uit portret uit het Staatliches Museum in Schwerin dat Jean-Baptiste Oudry in 1749 in Parijs van Clara schilderde.

Op dinsdag 4 oktober (Werelddierendag!) komt Agnita de Ranitz naar Boekhandel Het Keizerrijk in Maassluis! Zij zal vertellen over dit waargebeurde verhaal, dit boek en het (bij aankoop) signeren.

Agnita de Ranitz (Den Haag, 1952) studeerde kunstgeschiedenis en egyptologie aan de École du Louvre en de Sorbonne in Parijs en was werkzaam in het Allard Pierson Museum te Amsterdam. Na haar huwelijk ging ze in Frankrijk wonen, waar ze dertig jaar pianoles gaf en actief was als gemeenteraadslid in haar woonplaats l’Étang-la-Ville.

Aanmelden
Via e-mail: info@hetkeizerrijk.nl of met de telefoon: 010-592 32 98

26-09-2022