boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Charlotte - Pia de Jong

Het indrukwekkende gevecht van een moeder voor het leven van haar kind

Na twee zonen schenkt Pia de Jong het leven aan een dochter. Al snel krijgen zij en haar man Robbert te horen dat Charlotte ongeneeslijk ziek is. In het boek ‘Charlotte’ beschrijft De Jong het eerste jaar van haar dochter, een diep ontroerend, persoonlijk relaas, het gevecht van een moeder voor het leven van haar kind.

Charlotte - Pia de Jong

Charlotte is geboren met een zeer zeldzame vorm van leukemie. Volgens de oncoloog is chemotherapie het enige dat het ziekenhuis kan bieden. Direct maakt de moeder duidelijk geen behoefte te hebben aan welke behandeling dan ook, en verlaat met man en dochter resoluut het ziekenhuis. Om zolang mogelijk van Charlotte te kunnen genieten, sluit De Jong zich thuis op met haar drie kinderen. Het enige wat telt is aandacht voor en verzorging van de zieke baby. Wel gaat ze wekelijks voor controle naar het ziekenhuis.

In het boek wordt ook het hoekpand aan de Amsterdamse gracht beschreven waar het jonge gezin in woont. Met haar beeldende manier van schrijven neemt De Jong je mee door het huis en laat je kennis maken met de naaste buren. In het pand aan de overkant werkt een jong hoertje, dat langs komt om een cadeautje te brengen en de nieuwe wereldburger te aanschouwen.

Van veel kanten worden adviezen gegeven. Wat te doen? De huisarts komt langs en vraagt de ouders of ze de diagnose van de kinderarts wel goed hebben begrepen. Hij maakt zich zorgen om hun nogal ongebruikelijke reactie. Emotie wordt nauwelijks getoond. Daarom vraagt hij bij het weggaan nogmaals: 'Hebben jullie het eigenlijk wel begrepen'?

En ondertussen moet het gezin 'draaiend' worden gehouden, met een man die ook regelmatig nog thuis werkt. Ook dat wordt aangrijpend beschreven. Dankzij de mooie zinnen van de auteur leef je intens mee met het ritme van het jonge gezin. En omdat je al lezend onwetend bent over de afloop, voelt het als een grote opluchting als Charlotte na bijna een jaar 'schoon' wordt verklaard. Als je het boek dicht slaat, blijven de emoties je nog lang bezig houden. Wat een indrukwekkend verhaal. Charlotte is in 2016 verschenen bij uitgeverij Prometheus. Voor deze bespreking is gebruik gemaakt van de tweede druk, febr. 2016.

Pia de Jong (Roermond, 1961) debuteerde in 2008 met de roman Lange dagen, waarvoor zij de Gouden Uil Prijs van de Lezer kreeg. In 2010 verscheen Dieptevrees en in 2016 Charlotte, een jaar later vertaald in het Engels.

illustraties
1. omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

28-10-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring