boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

CHANSONS! - Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps

Rijk geïllustreerd muziekboek als dessert van succesvolle tv-serie

Het kan snel gaan. In januari van dit jaar ontmoet Matthijs van Nieuwkerk bij een uitzending van de talkshow Op1 Rob Kemps. Ze raken aan de praat over een gemeenschappelijke liefde: het Franse chanson. Van Nieuwkerk nodigt Kemps uit om in ‘Matthijs gaat door’ te komen praten over de charme van het Franse lied, en op zaterdag 6 februari is het zover. De 'Alliance Française’ is ter plekke geboren. Omdat er veel positieve reacties komen op deze uitzending besluiten Van Nieuwkerk en Kemps een korte documentaireserie te maken. Het thema: ’Op zoek naar het Franse lied door de straten van Parijs’. En dat is nog geen vijf maanden nadat ze elkaar voor het eerst hebben ontmoet. In september en oktober van dit jaar zijn vier afleveringen van CHANSONS! uitgezonden. En sinds vorige maand is er de papieren editie van CHANSONS!, gebaseerd op de televisieafleveringen.

CHANSONS! - Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps

In het boek, ruim geïllustreerd met foto’s van de documentaireserie, overheerst van begin tot eind een passie voor het Franse lied. Natuurlijk is er een soort verantwoording, in dit geval in twee voorwoorden, van elke auteur een. Beiden beschrijven hun persoonlijke gevoelens bij het beluisteren van (Franse) muziek. De opzet van het boek is gelijk aan de vier afleveringen op televisie. Er worden dan ook vier thema’s behandeld: Paris, l’amour, joie de vivre en mélancholie.

211217 CHANSONS! illustratie 2 KLNaast deze thema’s zoals ze op tv. zijn getoond is er in dit boek ook ruimte voor verdieping en achtergrondinformatie. Zo leggen beide samenstellers in een persoonlijk verhaal uit waarom Parijs hen zo boeit. De Nederlands-Franse zanger Dave geeft zijn visie op de t.v.-serie CHANSONS! en beschrijft tevens hoe hij de ontmoeting met Matthijs en Rob heeft ervaren. Naast terugblikken op de reis naar Parijs is er ook een aantal ‘lijstjes’ opgenomen: wie is de beste zanger(es), wat zijn de mooiste liedjes en welk terras in Parijs moet je bezocht hebben.

In elke aflevering van de programmareeks waren steeds drie minuten gereserveerd voor zangeressen en zangers die niet in de spotlights werden gezet gedurende de uitzendingen. In dit boek kun je de lijstjes met liedjes met bijbehorende artiesten op je gemak nalezen en als je dat wil de chansons via streamingsdiensten beluisteren.

Net als bij de televisie-uitzendingen is de inhoud van het boek zó boeiend, dat je graag verder leest in de hoofdstukjes van soms maar een bladzij lang. Dat de twee heren een formidabel team hadden om in Parijs de programma’s te maken, lees je ook in het boek. Terecht wordt royaal ruimte gegund aan Dirk Jan Roeleven, regisseur en eindredacteur van het programma. Voor een aantal van de medewerkers is het verblijf in Parijs de kers op de taart na de vele Top 2000 à Go-Go-filmpjes die ze samen hebben gemaakt. Inmiddels is bekend geworden dat Van Nieuwkerk en Kemps volgend jaar een vervolg zullen maken op hun programmaserie. Tot die tijd kunnen we genieten van dit boek en luisteren naar de vele liedjes die besproken worden.

211217 CHANSONS! illustratie 1Matthijs van Nieuwkerk (Amsterdam, 1960) verwierf landelijke bekendheid als presentator van de succesvolle talkshow De Wereld Draait Door. Begin dit jaar startte hij een nieuw programma op de zaterdagavond: Matthijs gaat door.

Rob Kemps (Best, 1985) viert sinds 2013 grote successen als de zanger van Snollebollekes. Vorig jaar ging hij als winnaar van het tv.-programma De slimste mens naar huis. Dit najaar is hij te zien als presentator van het SBS6-spelprogramma The Wheel.

CHANSONS! is verschenen bij uitgeverij Meulenhoff en kost € 20,00. Ook als e-book verkrijgbaar.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  Illustratie uit het boek: Matthijs en Rob poseren voor theater Olympia
3.  Illustratie uit het boek: Matthijs maakt en selfie van hun eerste ontmoeting

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

17-12-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring