boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Canon van de Nederlandse biercultuur - L.Alberts, R.Bakker, M.Daane en K.Volkers

Compacte gids over ons gerstenat met daarin ook de rol van Vlaardingen

Een van de vele misverstanden over bier is dat het in de middeleeuwen veel werd gedronken omdat het water toen niet drinkbaar was. Maar dat is onzin: op veel plaatsen in het gebied dat wij nu bewonen was destijds prima drinkwater verkrijgbaar. Bier werd veel gedronken vanwege de voedingswaarde, de smaak en de status. In de ‘Canon van de Nederlandse biercultuur’, opgetekend door Leendert Alberts, Rudi Bakker, Marco Daane en Kees Volkers, krijg je een historisch overzicht van het bierbrouwen en de consumptie ervan. Bovendien worden hardnekkige opvattingen over het bierbrouwen met feiten weerlegd.

Canon van de Nederlandse biercultuur - L.Alberts, R.Bakker, M.Daane en K.Volkers

Dit boek is een pendant van de online Canon van de Nederlandse Biercultuur, te vinden op 
www.canonnederlandsebiercultuur.nl. Het bevat verhalen over welke ontwikkeling het bier bij ons heeft doorgemaakt. Een aantal steden als Gouda, Haarlem, Leiden en Delft hebben  de bierproductie in Europa in de vijftiende eeuw zelfs gedomineerd. In zeven hoofdstukken  wordt de historie van het maken en het consumeren van bier verteld. Opvallend is dat  sommige feiten die worden vermeld terugkeren in een volgend verhaal. Wellicht omdat de  werkvelden van de vier auteurs elkaar deels overlappen.

Als je geen zin hebt om lange verhalen van het scherm te lezen, is deze compacte papieren  uitgave een uitkomst. Bij voorkeur onder het genot van een glas bier lees je een vlot  geschreven historische verhandeling, waarbinnen ook voor Vlaardingen een rol was  weggelegd. In de periode 900-1300 werd er in de lage landen veel gruitbier gebrouwen. Als  conserveringsmiddel en als smaakmaker werd het kruid gagel daar aan toegevoegd.  Archeologen hebben onder andere bij Hellevoetsluis, Vlaardingen en Schagen concentraties  gagel gevonden, die wellicht teruggaan naar het begin van onze jaartelling. Vermoed wordt  dat Kelten en Germanen gagel ook gebruikten voor de bereiding van bier.

Hoewel het boekje bescheiden is van omvang, is de inhoud groots. Het bevat zeer makkelijk  leesbare verhalen die in vogelvlucht de belangrijkste aspecten van de Nederlandse  biercultuur behandelen. Verrassend is de opheldering over opvattingen die onterecht  hebben postgevat in ons geheugen. Zo blijkt dat monniken niet zelf bier brouwden, maar dat uitbesteedden. Vandaag de dag gebeurt dat nog steeds. En in de vijftiende en zestiende  eeuw waren veel vrouwen actief als bierbrouwer. Zo’n twintig procent van de brouwerijen in  Haarlem bijvoorbeeld werd toen gerund door vrouwen. Dus ‘Bierbrouwen is mannenwerk’,  vergeet het maar.

240405 Canon NL Biercultuur 4 auteursCanon van de Nederlandse biercultuur is december 2023 verschenen bij uitgeverij Birdy Publishing b.v. en kost € 13,90.

Recensie
Gerard van Os

Illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van de auteurs

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken  voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl

05-04-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring