Café 't Hoefijzer in Kethel wordt een 'stamkroeg nieuwe stijl'

Café 't Hoefijzer in Kethel wordt een 'stamkroeg nieuwe stijl'

SCHIEDAM - Op het pleintje aan de Schiedamseweg in Kethel, tegenover winkelcentrum Spaland, is al een halve eeuw 't Hoefijzer gevestigd, dat zowel een café was als een snackbar. Nu is het uitsluitend een café. Als 't Hoefijzer binnenkort weer open kan gaan, is dat met nieuwe uitbaters. De verbouwing is nog bezig. Wij namen alvast een kijkje binnen.

door Jan Schrijver

Café en snackbar 't Hoefijzer in Schiedam Kethel bestaat al zo'n halve eeuw. Aan de ene kant van het dubbele pand was het café, aan de andere kant de patatzaak. Nu is het café op de Schiedamse weg nummer 41A/B één grote ruimte en is het uitsluitend nog een café. De snackbarfunctie is definitief verleden tijd.

De nieuwe horeca-ondernemers zijn Johan Vollmer (45) uit Berkel en Rodenrijs en Marcel Robart (41) uit Schiedam. Johan Vollmer, geboren in Rotterdam en opgegroeid in Schiedam, liet ons binnen de vorderingen van de verbouwing zien. Bijna klaar is het interieur. Als over enkele weken de vergunning binnen is, kunnen de nieuwe uitbaters van het café opengaan, al zal dat in verband met de coronamaatregelen vooralsnog tot het terras beperkt zijn. Vollmer en Robart hebben beiden een jarenlange horeca-ervaring. Voor het eerst gaan zij nu als zelfstandig ondernemer aan de slag. Ook Claudia Verhoeven (45), de echtgenote van Johan, maakt deel uit van het team. Claudia is een bekend gezicht voor de vaste klanten van 't Hoefijzer. Ze heeft er vroeger enkele jaren achter de bar gestaan, werd toen zelf caféhoudster in Vlaardingen (Café De Sjaak), waarna zij weer enige tijd heeft gewerkt in 't Hoefijzer.

"We willen hier de stamkroeg-sfeer gaan bieden, de stamkroeg nieuwe stijl. Noem het een verjongde versie van de stamkroeg, maar wel één waar jong en oud zich thuisvoelt. De 'stamkroeg 2.0'  betekent voor ons bijvoorbeeld dat we met een voor een café uitgebreide wijnkaart gaan werken. Daarvoor hebben we een samenwerking met wijnhandel Van Dijk, die een stukje verder op de Schiedamseweg zit." De wijnkaart is al klaar. Johan laat ons de kaart zien. In wit, rosé en rood zijn er meerdere huiswijnen en speciale wijnen. Ook staat er een bekend merk champagne op de kaart. 

"We willen waar dat mogelijk is met lokale leveranciers werken. Zo willen we overdag goed gebak kunnen serveren bij de koffie of thee. Voor dat gebak werken we samen met het aan het Geuzenplein gevestigde Koekwausz/Chloes. In jeneverstad Schiedam willen we als café meer dan één merk van het Schiedams gedistilleerd kunnen bieden. We zullen een complete lijn aan producten van Nolet bieden, maar willen ook onze klanten van andere Schiedamse merken kunnen laten genieten. Overigens, mijn opa werkte als stoker in Schiedam, bij distillateur A.H. Wanders, hij ging over de receptuur", zo kijkt Johan Vollmer zowel vooruit - als uitbater van Café 't Hoefijzer - als terug op de Schiedamse geschiedenis - als kleinzoon van een stoker.

Foto's (c) De Schiedammer Online

hoefijzer2

04-05-2021