Burgerschap?......SJM doet!

St. Jozef MAVO: 'Burgerschap gewoonste zaak van de wereld.'

VLAARDINGEN - Vanaf 1 november aanstaande is de St.-Jozefmavo voor de klassen 1 t/m 3 omgetoverd tot SJM doet! Drie dagen zijn alle leerlingen uit deze jaren bezig met burgerschap.

Burgerschap?......SJM doet!

Burgerschap is eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld. Ouders, docenten, de omgeving, iedereen is wel bezig met Burgerschap. Vaak zit het door ons hele doen en laten verweven, maar toch kiest de St.-Jozefmavo ervoor om 3 dagen expliciet bij burgerschap stil te staan. Tussen 1 en 3 november gaan de leerlingen bezig met tal van activiteiten in het kader van burgerschap:

Klas 1 heeft als thema meegekregen: Wie ben ik? De leerlingen gaan onder andere naar Naturalis, maken een zelfportret en een stamboom Ze zijn bezig met Oud Hollandse spelletjes en de toekomst, maar zullen ook een workshop dans volgen.

Klas 2 heeft als thema: Ik en mijn omgeving. Op woensdag 1 november t/m vrijdag 3 november gaan ongeveer 180 leerlingen uit de 2e klas van de Sint Jozef Mavo zes wijken in Vlaardingen schoonmaken. De Wethouder van de gemeente Vlaardingen, Jacky Silos, zal er op vrijdag, op school ook bij zijn.

Er wordt een prijs uitgereikt aan de meest bijzondere/originele vondst en/of de klas met het meest aantal zakken die minimaal voor 75% zijn gevuld.

Daarnaast krijgen de leerlingen een Reanimatiecursus, waarmee de school een “Hartveilige School” wordt. Jongeren kunnen ook reanimeren…. Tot slot is er nog aandacht voor Movies that Matter, want wat moet je als jongere, als je vader plotseling andere kleren wil gaan dragen …

Klas 3 heeft als thema : Ik en de ander. Ook in klas 3 zijn de leerlingen bezig met maatschappelijke stage voor mensen dichtbij en iets verder weg via Matschappelijke stage . Daarnaast is klas 3 bezig zijn met vrijheid en democratische grondbeginselen. Zo gaan ze een “Freedom-playlist” maken, schrijven zelf liedteksten over vrijheid en krijgen voorlichting over het Geuzenverzet in Vlaardingen, gevolgd door een bezoek aan het Oranjehotel in Scheveningen waar Geuzen gevangen hebben gezeten.

In het kader van CKV is er een theatervoorstelling op school. Dender Cartoontheater speelt Stopknop over een man en zijn robot….Waar zit de stopknop?

En klas 4?
Zij moeten even wachten, omdat zij gedurende deze week bezig zijn met hun schoolexamens, maar wat in het vat zit verzuurt niet. In december gaan leerlingen op bezoek in Ieper, waar de eerste Wereldoorlog zoveel levens heeft gekost en zullen zij aanwezig zijn op de laatste plek waar iedere avond om 20.00 uur nog steeds die oorlog wordt herdacht: The last Post in de Menenpoort. Andere leerlingen bezoeken de Tweede Kamer, Bodyworlds, of Futureland.

30-10-2023