Bas Eenhoorn vraagt

Burgemeester als misdaadbestrijder?

Burgemeester als misdaadbestrijder?

De taken van een burgemeester lijken steeds meer uit te dijen. Dat heeft alles te maken met de toenemende invloed van de criminaliteit in de wereld. Het gaat dan over de drugs-gerelateerde en georganiseerde misdaad. Daar gaan miljarden in om en al dat geld zoekt een weg naar de gewone maatschappij.
We noemen dat vandaag de dag ondermijning.

Het is een voortdurend gevecht om de macht in de bovenwereld. Dat is dus de aanduiding van onze samenleving zoals wij die kennen. Dit in tegenstelling tot de onderwereld, waar meedogenloos de hele drugsketen (van productie tot de afzet aan gebruikers) wordt geëxploiteerd.

Politie en Openbaar Ministerie zijn aangewezen om die misdaad te bestrijden, meer en meer lijkt het erop dat dat een ontzaglijke het een kwestie van lange adem en volhouden is. Heb je de misdaad hier een slag toegebracht, steekt deze elders de kop weer op.

De burgemeester is nauw betrokken bij die aanpak van bestrijding van de misdaad. Zijn (of haar) taak is echter niet het bestrijden van de georganiseerde misdaad: De burgemeester vangt geen boeven. Maar hij pakt de gevolgen ervan aan. Dus waar die onderwereld probeert een positie in de maatschappij te veroveren met behulp van de misdaad-miljarden, staat de burgemeester pal.
   Ook in Vlaardingen.

Dat doet hij uiteraard niet alleen maar met zijn collega’s, met verantwoordelijke ambtenaren. Nee, hij heeft hierbij alle inwoners nodig.

Ik vraag dan ook alle Vlaardingers attent te zijn op de opdringende onderwereld. Let op, wees bewust als je verdachte zaken ziet.
   Bijvoorbeeld, als er ineens veel geld voor de business-club van je sportvereniging wordt vrijgemaakt, die idioot dure auto bij de buurman, de pandjes in de winkelstraat die door dezelfde lieden worden opgekocht: allemaal signalen dat er iets niet koosjer is.

In Vlaardingen gaan we die maatschappelijke ondermijning stevig aanpakken en daarbij nemen we signalen van de Vlaardingers serieus.

Samen vangen we dan geen boeven, maar voorkomen we wel dat het misdaadgeld aan criminelen invloed geeft aan onze Vlaardingse samenleving.

16-12-2020