boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Bundeling authentieke verhalen over de geschiedenis van de popmuziek in prachtig boek

Money, money, money? - Harry Knipschild

In achttien prettig leesbare en interessante hoofdstukken neemt auteur Harry Knipschild je als lezer mee door de geschiedenis van de popmuziek, nationaal en internationaal. Knipschild is al vanaf 1958, toen hij zijn eerste grammofoonplaatje cadeau kreeg, verslingerd aan de (pop-)muziek. Door zijn werkzaamheden bij platenmaatschappijen en bij zee zender Radio Veronica heeft hij de ontwikkelingen in de popmuziek van de jaren zestig en zeventig van nabij kunnen volgen. In zijn boek ‘Money, money, money?’ bezorgt hij je dan ook verhalen en gebeurtenissen uit de eerste hand.

Bundeling authentieke verhalen over de geschiedenis van de popmuziek in prachtig boek

De auteur begint met de geschiedenis van de woelige tijden van de rock and roll in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Met name Little Richard, Bill Haley en Elvis Presley komen elk in een apart hoofdstuk voorbij. Ook Cliff Richard wordt vol in de schijnwerpers gezet, mede dankzij de goede contacten die de auteur had met de voorzitter van de Nederlandse Cliff Richard fanclub.

De Nederlandse popscene wordt beschreven in de hoofdstukken 'Willeke Alberti', ‘De Haagse scene’ en ‘Een storm over Nederland’, met in het laatste aandacht voor de invloed van radiopiraat Veronica.

De hoogtepunten uit de carrière van Klaas(je) van der Wal, bassist bij en bedenker van de naam Shocking Blue staan ook in een hoofdstuk opgetekend. En zeer interessant is tevens het levensverhaal van Robert Jan Stips, medeoprichter van Supersister en tot op de dag van vandaag een drukbezet muzikant. Heel opmerkelijk is het relaas over de Nederlandse Richard Neal, een popartiest zonder enig succes.

Van de zakelijke kant in de (Nederlandse) muziekindustrie weet Knipschild verhalen te vertellen over Kick Klimbie, directeur van platenmaatschappij EMI-Bovema en Hans Rouw, werkzaam bij het artiestenbureau van Paul Acket. Ook Kees de Bakker krijgt een hoofdstuk toebedeeld. Hij begon voor het Noordhollands Dagblad artikeltjes over popmuziek te schrijven en was bij de platenmaatschappij CBS in Nederland van 1970-1974 perschef. Later begon hij een uitgeverij, die onder anderen dit boek heeft uitgegeven.

De schrijfstijl van Harry Knipschild is prettig, feitelijk en vaak gedetailleerd. Voor lezers die de popmuziek in de jaren ’60 en ‘70 hebben meebeleefd, zullen veel van de verhalen herkenning oproepen. Voor degenen die jonger zijn is dit een prachtig geschiedenisboek. Muziekliefhebbers als Leo Blokhuis putten uit dit boek als feitelijk bronnenmateriaal. Bij de presentatie van het boek sprak Blokhuis zijn waardering uit voor de vele authentieke verhalen.

Het boek is rijk geïllustreerd met veel unieke zwart-wit foto’s. Mocht je als je het boek uit hebt over een bepaald persoon nog iets willen teruglezen, dan kun je gebruik maken van een uitgebreid register achterin het boek.
Hoewel op het omslag staat vermeld 'deel 1’ is er jammer genoeg nooit een vervolg verschenen op deze bundeling authentieke verhalen over de geschiedenis van de popmuziek. Een prachtig boek.

220107 Harry KnipschildHarry Knipschild (Maastricht, 1944) is historicus op het gebied van de katholieke missie en popmuziek. Hij werkte geruime tijd bij de zee zender Radio Veronica als producer en presentator. In 1973 was hij medeorganisator van het Nederlandse Popgala, gehouden in sporthal ‘De Vliegermolen’ in Voorburg. Daarna schreef hij voor diverse tijdschriften over popmuziek.

Money, money, money? is verschenen bij uitgeverij Conserve in 2010 en kost € 23,00. Geen E-book verkrijgbaar.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur (bron: website harryknipschild.nl)  

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

 

07-01-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring