Historische Vereniging Vlaardingen met onthutsende lezing

Bram Keizerwaard vertelt over Freddy Walvisch

Bram Keizerwaard vertelt over Freddy Walvisch

VLAARDINGEN - Op verzoek van de Historische Vereniging Vlaardingen vertelt Bram Keizerwaard nogmaals het verhaal van Freddy Walvisch. Het verhaal dat verteld moet blijven worden.

Op een koude Januaridag in 1943 klopt een politieagent aan bij een echtpaar in Vlaardingen dat een tweejarig (!) joods jongetje verborgen houdt. De kleine man wordt meegenomen en afgeleverd bij de Jodenjagers van de beruchte Documentatiedienst in Den Haag.

Dit is het begin van een even eenzame als gruwelijke tocht voor de peuter met als tussenstop Kamp Westerbork waar de kleine man een paar maanden moederziel alleen rondscharrelde tot ook voor hem de laatste trein het kamp binnenrolt. Freddy wordt op transport gesteld naar Sobibor. Daar is hij vergast.

Bram Keizerwaard slaagde erin om het verhaal door archiefonderzoek en interviews met overlevenden het verhaal te reconstrueren en dit leidde tot een boekje “Waar is Freddy?

De Nazi’s probeerden hun slachtoffers letterlijk en figuurlijk uit te wissen en dit boekje is een aangrijpende poging om de kleine jongen en zijn familie weer een gezicht te geven en aan de vergetelheid te ontrukken.

Omdat er voor Freddy geen “Stolperstein” kon worden gelegd, is in samenwerking met het Gemeentebestuur een pad naar hem vernoemd dat in oktober vorig jaar door zijn inmiddels 92-jarige nicht Lisa Egger is onthuld. Lisa Egger was aanwezig toen de familie werd verraden. Het pad ligt achter de Julianalaan in de wijk Vlaardinger-Ambacht

In de lezing door Bram Keizerwaard wordt gebruikgemaakt van originele beelden en geluidsopnamen. Er wordt ook aandacht besteed aan het grotere verhaal van de Duitse bezetter en o.a. de rol van de Joodsche Raad.

De lezing van Historische Vereniging Vlaardingen is op dinsdag 23 April om 20.00 uur, in Pax Christikerk, Reigerlaan 51, 3136 JJ Vlaardingen. De zaal is open vanaf 19.30. De toegang is gratis.

Tekst
Ernst Lohmann

Fotografie
Ernst Lohmann (boven)
Peter Joore (onder)

231006 Freddy Walvisch4

16-04-2024