Jennifer Aalbrecht & Sheila Wassink op groene leestour

Bram en de Toverspiegel

Bram en de Toverspiegel

Wie weet nog hoe je kinderen iets structureels kunt leren zonder belerend te zijn en betweterig? Veel vaders en moeders zijn die belangrijke kunst, die van het opvoeden, een beetje kwijt. Juist daarom is het zo belangrijk dat de jeugd van 2-7 jaar, als de voelhorens uit staan en het kind open staat voor alles wat nieuw is, op een spannende en geestige manier worden bijgespijkerd.

Jennifer Aalbrecht en Sheila Wassink sloegen als tekstschrijver en illustratrice de handen ineen en hun eersteling Bram en de Toverspiegel is het kleurrijke en leerzame resultaat.

211105 Sheila Jennifer3Het duo leerde eerst de eigen kinderen kennen en toen elkaar. Aan elkaar voorgesteld door een vriendin werden ze het snel eens: kinderboeken met een leerzaam tintje. In dit geval bestaat het educatieve uit eten en dat je daar twee soorten van hebt: gezond en ongezond. Die culinaire uitersten zijn verbeeld middels groene (goed) en rode (minder goede) poppetjes die elkaar met iedere hap in het menselijk lichaam beconcurreren.

Na de kennismaking, het wederzijds aftasten en het oprichten van hun eigen bedrijf Studio Groot was het zoeken naar een eigen stijl én … een uitgever. Dat laatste viel niet mee en uiteindelijk besloten de twee onderwijs gelieerde dames hun aanstaande boreling in eigen beheer uit te geven. De naam Groot staat in hun beleving voor het belangrijkste element uit ieder kinderleven: groeien en groot worden.

Na bestudering van de nodige literatuur op het vlak van leren hoe een kinderboek te schrijven, waarin onder andere: niet te veel bijvoeglijke naamwoorden en het direct benoemen met namen in plaats van ‘hij’, klom Jennifer op het toetsenbord en gaf Sheila hoofdpersoon Bram een gezicht.

Bram en de Toverspiegel heeft het predicaat Bewust Prentenboek en gaat over een jongetje dat met behulp van een peervormige spiegel kan zien of er zich voldoende groene mannetjes in zijn buik bevinden. Oftewel: eet hij wel gezond en is de verhouding goed/kwaad in orde.

Gezond eten, goed voor jezelf zorgen, recyclen en duurzaamheid. Het zijn thema’s die Jennifer en Sheila omarmen: ‘We willen de jongeren iets bijbrengen terwijl hun leven nog in de kinderschoenen staat. Bewustmaking van een duurzame maatschappij; daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat doen we overigens spelenderwijs. Met een opgeheven vinger bereik je naar ons idee weinig. Het boek moet ook, middels een doe-boek en een bingo-speurtocht, enthousiasmeren en stimuleren tot de haast archaïsche kunt van het buitenspelen.’

Bram en de Toverspiegel is niet sec een bedenksel van twee jonge moeders. Alle avonturen van Bram zijn eerst “getest” met de eigen kinderen en met de kinderen van vrienden. De pilots met lagere scholen in De Lier en Maassluis zijn net afgerond en de feedback is verwerkt in het bijbehorende lespakket.

211105 Sheila Jennifer4Jennifer en Sheila: een vrolijk duo dat kinderen hoog in het vaandel heeft in combinatie met een scherp oog voor de toekomst van de mens op aarde en dat je met een stukje bewustwording niet vroeg genoeg kunt beginnen. Naast het opvoedend karakter van het boekje, bestaat dit uit 100% gerecycled papier. Een deel van de opbrengst gaat dan ook als boom naar Oeganda om aldaar te worden geplant in het kader van Trees for All.

Jennifer en Sheila (J&S): ‘Omdat het gehele traject nieuw was en nog altijd is, bevatte iedere fase weer een leuke verrassing. Naast het maken van een kinderboek komt er een hele papierwinkel op je af. Gelukkig was ook die milieuvriendelijk. Nu is het afwachten of de verkoop zich naar behoren ontwikkeld. Spannend.’

Naast het verhaal staan er naast nuttige tips ook twee heerlijke recepten in Bram en de Toverspiegel die bovendien leuk zijn om te maken. De Spinnensoep intrigeert wellicht het meeste. Het smaakt, in tegenstelling van wat de enge naam doet vermoeden, heerlijk!

Nog zijn J&S niet uitgepierd. Als de schokgolf van dit boekje tot bedaren is gekomen staat er nog een hele lijst met spannende ideeën en onderwerpen op de te-doen-lijst van de dames. Dus, bestaat maar één remedie en dat is, ondanks al het goede en gezonde niet al te snel groot te worden. (H)eerlijkheid duurt immers het langst. Het leven gaat al zo snel.

Bram en de Toverspiegel
Betreft het hier een nieuwe trend op het gebied van kinderliteratuur? Niet enkel opvoedkundig zoals we dit kennen bezit dit boek een groene rand en beoogt het bij te dragen tot milieubewustzijn bij jonkies van vandaag.

Bram is jarig en krijgt een karrenvracht aan cadeaus. Niet alleen een step, een bal, een vlieger en een pyjama ontvangt hij van tante Tinka een … heuse toverspiegel. Die werkt echter enkel als hij alleen is!

Als Bram na zijn verjaardag, waarop het nodige heeft gesnoept en gedronken, naar bed gaat heeft de niet meer zo kleine baas een enorme buikpijn. Als hij zich net voor het slapen gaan in zijn fleurige nieuwe pyjama voor de spiegel zet dan gebeurt er iets bijzonders. Maar wat dat is, dat moet je zelf maar (laten voor)lezen.

Tot slot staan er achterin een hele trits handige tips voor (groot)ouders en verzorgers en twee uitdagende recepten waarvan er eentje griezelig klinkt. En als die smaakt zoals de naam doet vermoeden … brrr!

211109 Bram en de ToverspiegelDit kinderboek is een uitgave van Studio Groot. Het eerste exemplaar rolde juni 2021 van de persen. ISBN 978 90 8315 360 5. NUR 273.

Het is een coöperatie van schrijfster Jennifer Aalbrecht en illustratrice Sheila Wassink. Deze eersteling van de uit respectievelijk Maasland en Vlaardingen afkomstige dames, die zich hebben verenigd in Studio Groot, is te koop via de webshop op www.studiogroot.nl/winkel, bol.com, Keizerrijk Maassluis, Bruna De Lier en Monster en boerderij Bouwlust in Maasland. Het boek is €17,95, het doeboek kost €6,95 en de buitenbingo bedraagt €3,95. Dit gevarieerde trio kost tezamen €24.50.

Tekst en fotografie
Peter Joore

 

 

211109 Bram en de Toverspiegel Lespakket

18-11-2021